Волочиська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Хмельниччина має найвищий показник урожайності зернових культур по Україні

Дата: 21.09.2017 09:11
Кількість переглядів: 471

Про це зазначено під час обласної селекторної наради з питань проведення сівби озимих культур під урожай 2018 року. Головував на селекторі перший заступник голови адміністрації Володимир Кальніченко.

В районній студії участь у селекторній нараді взяли перший заступник голови райдержадміністрації Олег Карун, начальник управління агропромислового, економічного розвитку та інфрастуктури райдержадміністрації Юрій Марущин, керівники районних галузевих служб АПК, окремі керівники сільськогосподарських підприємств усіх форм власності.

До участі у селекторі в обласному центрі були запрошенні директор інституту кормів і сільського господарства Поділля НААНУ Олександр Корнійчук, директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Олег Омелянюк, представник обласного гідрометцентру, регіональний представник ДПЗКУ в Хмельницькій області та інші.

Розпочинаючи селектор Володимир Кальніченко зазначив, що питання щодо проведення комплексу сільськогосподарських робіт в області неодноразово обговорювалося на подібних нарадах. За словами Володимира Ілліча, на сьогоднішній нараді більше уваги потрібно приділити технологічним проблемам, що виникають при посіві озимих зернових культур.
“Сьогодні є технологічні питання над якими потрібно пропрацьовати, вивчати їх як з наукової точки зору, так і з точки зору досвіду, адже все це відображається на самодостатності фінансових ресурсів і можливості розвитку господарства”, – сказав посадовець.

З першим питанням про підсумки збирання врожаю та перспективи вирощування озимих культур під урожай 2018 року в агроформуваннях області виступив директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Олег Омелянюк.
Так, озиму пшеницю зібрано з площі 209 тис. га при урожайності 61 ц/га., що на 4 ц/га більше попереднього року. Озимого жита з кожного гектара отримали по 57 центнери , озимого ячменю – по 50 ц/га, що на 6 ц/га вище ніж торік.
Хлібороби Хмельниччини намолотили понад 1,9 млн. тонн зерна ранніх зернових культур при середній урожайності 56 ц/га – що є найвищим показником в державі. Особливо посадовець відмітив хліборобів Волочиського, Городоцького, Шепетівського районів, де кожен гектар посіву ранніх зернових культур дав понад 60 ц/га, а найвищу урожайність – 69 ц/га отримали агроформування Чемеровецького району.
Також приємно відзначити, що валові збори зерна понад 100 тис.тонн зібрали у 9 районах області. Господарства розпочали збирання пізніх культур, таких як зернова кукурудза і гречка.
За словами Олега Тимофійовича, досвід господарств, які отримали високі показники урожайності озимих зернових культур – 90 -100 ц/га – ще раз переконує, що там де дотримувалися всіх агротехнічних вимог, отримали в цілому добрі результати.
Крім того, хлібороби області вже розпочали закладати фундамент під урожай 2017 року. В області вже посіяно понад 51 тис. га озимого ріпаку. Найбільші площі озимого ріпаку – понад 4 тис. га – посіяно у господарствах Чемеровецького і Старокостянтинівського районів.
Агроформування області вже розпочали сівбу озимих зернових, які висіяні на площі понад 56 тис. га, зокрема озимої пшениці посіяно 54,3 тис. га, озимого жита – 1,1 тис.га, озимого ячменю – 0,6 тис. га.
На даний час у господарствах області ведуться роботи по підготовці ґрунту під посів озимих культур. Вже підготовлено 230 тис.га, що становить 80% до прогнозованої площі посіву.
Директор Департаменту зауважив, що оптимальні строки посіву озимих починаються 15 вересня, тому необхідно прискорити підготовку ґрунту, що дасть можливість своєчасно провести сівбу, і що буде запорукою майбутнього врожаю.
За словами Олега Тимофійовича, для ефективного проведення сівби озимих, важливо у повній мірі підготувати матеріально-технічну базу, зокрема підготувати до кондиційних показників насіння високих генерацій, придбати мінеральні добрива, засоби захисту рослин, пальне. Ремонт ґрунтообробної та посівної техніки, автомобільного транспорту має бути завершений у найкоротші терміни.
На завершення доповіді посадовець зазначив, що сівба озимих культур є основним та завершальним етапом закладання фундаменту урожаю наступного року, який вимагає серйозного підходу до цієї роботи керівників та спеціалістів усіх рівнів.

В продовження засідання директор інституту кормів і сільського господарства Поділля НААНУ Олександр Корнійчук розповів учасникам селектору про особливості посіву та основні технологічні заходи вирощування озимих культур в умовах Хмельницької області.
Олександр Васильович привітав хмельничан та аграріїв краю з таким гарним показником по урожайності, який є самим високим по Україні. За словами доповідача, це говорить про те, що в цілому по області під час весняно-літніх робіт 2016 року були правильно розставлені акценти щодо розміщення культур по попередниках, вибору структури посівних площ, для отримання даного максимального урожаю.
“Приємно відмітити, що в області вже стартувала посівна кампанія. Вже засіяно 54 тис. га з 220 тис. га під озимих колосових культур. Відтак, саме зараз необхідно вибрати правильну стратегію, зорієнтуватися по строках сівби, відповідно підготувати ґрунт та інше. Тому це основне завдання яке ми маємо розглянути сьогодні”, – зазначив Олександр Васильович.

Також присутні заслухали інформацію представника обласного гідрометцентру щодо прогнозу погодних умов на період проведення сівби озимих культур.

Підсумовуючи селектор, Володимир Кальніченко закликав керівників с/г підприємств та фермерів взяти до уваги інформацію доповідачів для того, щоб спланувати правильно роботу по проведенню посівної кампанії, збиральних робіт, відповідно до того, що очікуємо.

Володимир Ілліч висловив сподівання, що сьогоднішня інформація, яку довели до відома учасників селектору науковці і практики щодо шляхів і конкретних заходів по підвищенню врожайності озимих наступного року значно допоможе при проведенні посівної кампанії.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора