Волочиська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Держенергоефективності інформує

Дата: 06.03.2019 17:09
Кількість переглядів: 732

Фото без описуФото без описуУ рамках візиту до м. Копенгаген (Данія)Голова Держенергоефективності Сергій Савчук взяв участь у круглому столі із представникамиДанського енергетичного агентства, провідними фінансовими установами («Danida Business Finance», «IFU» тощо) та бізнесом («Vestas», «BWSC», «COWI», «Rockwool» тощо), з якими обговорив:

  • здобутки та плани співпраці України і Данії;
  • залучення данських інвестицій в українські проекти з «чистої» енергетики, енергоефективності та переробки сміття.

 

Зустріч відбулася за ініціативиДанського енергетичного агентства та Українсько-данського енергетичного центру –ключових партнерів у розвитку співпраці двох країн.

 

Двостороннє співробітництво вкрай вигідне, адже у 2017 р. Данія досягла понад 35% енергії з відновлюваних джерел. При цьому, більше 60% електроенергії в Данії генеруються із «чистих» джерел енергії.

 

Водночас, данські компанії та фінансові організації вважають Україну перспективною платформою для роботи.

 

Так, в Україні вже успішно працює Данський інвестиційний фонд «IFU», який співфінансував встановлення 20 МВт ВЕС «Старий Самбір-2» та 36 МВт СЕС «Яворів-1» у Львівській області.

 

Крім цього, на Житомирщині у реалізації проекту 19 МВт Ганської СЕСберуть участьданська компанія«Better Energy A/S», «Danish SDG Investment Fund» і НЕФКО.

Результатами та планами роботи також поділилися представники данських компаній:

  • «Vestas», що забезпечила українські ВЕС вітротурбінами загальною потужністю понад 330 МВт;
  •  «BWSC», що долучається до проекту встановлення електростанції на біопаливі потужністю 44,2 МВт поблизу міста Хмельницького;
  • «Rockwool» та «Danfoss», які відомі своїми енергоефективними технологіями, у т.ч. в Україні тощо.

У свою чергу, Сергій Савчук презентував чинні законодавчі стимули і конкретні діючі та потенційні проекти у відновлюваній енергетиці для спільної реалізації із данськими компаніями.

За підсумками обговорення сторони домовилися про співпрацю над досягненням національних цілей у зазначених сферах та опрацювання потенційних проектів у сфері енергоефективності, «чистої» енергетики та енергетичної утилізації сміття.

Енергоефективні та «зелені» проекти приносять інвестиції, нові робочі місця та покращують добробут всієї країни

 

Фото без описуНа засіданні Антикризової ради громадських організацій України та Правління УСППГолова Держенероефективності Сергій Савчук представив бізнесу можливості для реалізації вигідних проектів у сфері енергоефективності та «чистої» енергетики.

 

Так, програма «теплі кредити» активізувала попит та виробництво енергоефективних матеріалів та обладнання.

«Завдяки енергосервісуми відкрили ринок з утеплення бюджетних установ вартістю близько 8 млрд доларів», - пояснив Голова.

 

Зокрема, на сьогодні вже реалізуються понад 270 ЕСКО-договорів на загальну суму контрактів близько 290 млн гривень. На ЕСКО-інвесторів чекають щепонад 13 тис. бюджетних закладів та ще близько 4 тис. об’єктів органів влади.

 

Особливо активно розвивається відновлювана енергетика. У цій сфері за останні 4 роки акумульовано понад 1,7 млрд євро інвестицій.

 

«При цьому, ми продовжуємо удосконалювати правову базу та створювати сприятливі умови для роботи у зазначених сферах», - підкреслив С.Савчук та назвав пріоритети:

  • законопроект від 05.12.2018 № 8449-д щодо «зелених» аукціонів;
  • законопроективід 10.12.2018 № 9386 та№ 9387 щодо удосконалення ЕСКО-механізму;
  • законопроект від 29.11.2017№ 7348 щодо стимулювання виробництва та використання рідких біопалив;
  • запровадження системи електронної торгівлі твердим біопаливом в Україні;
  • стимулювання залучення інвестицій в енергетичну утилізацію сміття.

«Активізувавши бізнес-проекти у сфері енергосервісу, «чистої» енергетики, генерації енергії із сміття, ми вирішимо не лише енергетичні та екологічні питання, а й підвищимо якість життя країни загалом», - підсумував Голова.

 

Завод «Copenhill» у Данії –унікальний проект енергетичної утилізації сміття  для поширення в Україні

Під час візиту до м. Копенгаген (Данія) Голова Держенергоефективності Сергій Савчук у складі української делегації ознайомився із роботою потужного заводу«Copenhill» (або «AmagerBakke»), що переробляє близько 400 тис. тонн сміття у рік для генерації тепла та електроенергії. 

Завод має до 63 МВт електричної та до 247 МВт теплової потужності. Цього достатньо, щоб забезпечити близько 50 тис. родин електроенергією та 120 тис. домогосподарств опаленням.

Водночас, унікальність заводу полягає не лише в сучасних системах очищення викидів, а й в рекреаційній зоні із штучним лижним схилом та зоною для скелелазіння.

«Таким чином, Данія ламає стереотип суспільства про те, що сміттєспалювальний завод – це екологічно небезпечна та нерентабельна справа. Навпаки, данський бізнес доводить, що завдяки сучасним екологічно чистим технологіям можнаефективно та вигідно здійснювати енергетичну утилізацію сміття», - прокоментував Сергій Савчук.

С.Савчук впевнений, що саме такі проекти універсального вирішення проблем із сміттям потрібно поширювати в Україні, де щороку збирається близько 10 млн тонн побутових відходів. 

Тому за підсумками візиту сторони дійшли згоди разом:

-        опрацювати Концепцію енергетичної утилізації сміття,розроблену Держенергоефективності спільно з КМДА та НКРЕКП(http://saee.gov.ua/sites/default/files/SAEE_WtE_2019.pdf);

 -        розглянути можливість встановлення подібних заводів для генерації енергії із сміття в Україні.

 

За підтримки Уряду Німеччини відкрито першу в Україні Мережу енергоефективних хлібопекарів

 

Голова Держенергоефективності Сергій Савчук взяв участь у запуску нової пілотної Мережі енергоефективних хлібопекарів в Україні, що здійснюється за підтримки  Уряду Німеччини у рамках Проекту GIZ «Консультування підприємств щодо енергоефективності“.

 

«Метою нашої спільної роботи в рамках Мережі є здешевлення вартості хліба для українських споживачів за рахунок скорочення енергетичних витрат при його випіканні», - прокоментував Голова С.Савчук.

 

До Мережі увійшло 12 відомих хлібопекарських підприємств України (наприклад, «Київхліб», «Київський БКК» та інші).

 

Як пояснив Сергій Савчук, участь у зазначеній Мережі – це унікальна можливість для компаній обмінюватися досвідом та впроваджувати енергоефективні заходи за підтримки Уряду Німеччини і Держенергоефективності.

 

У свою чергу, Голова правління ПАТ "Київхліб" Володимир Череда наголосив на важливості енергоефективності, тому що енергоспоживання займає суттєву часткуу собівартості хлібопекарської продукції.

 

Тому, об’єднавши зусилля в рамках Мережі енергоефективних хлібопекарів, компанії зможуть:

  • проводити енергоаудити;
  • отримувати від експертів необхідну консультацію щодо найкращих енергоефективних рішень та технологій;
  • впроваджувати енергоефективні заходи;
  • і головне - підвищувати свою конкурентоздатність на ринку.

 

«При цьому, звертаю увагу усіх промислових підприємств на переваги об’єднання у подібні мережі для досягнення успіхів у питаннях енергоефективності», - підсумував С.Савчук.

 

 

Управління комунікації та зв’язків з громадськістюДерженергоефективності

тел/факс +38 (044) 590-59-65
www.saee.gov.ua

https://www.facebook.com/saeeUA 

https://twitter.com/SAEE_Ukraine

м.Київ, провулок Музейний, 12

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора