З 1 січня в Україні набув чинності новий Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти
З ініціативи дружини Президента України Олени Зеленської у 2020 році було проведено значну роботу з оновлення законодавчих норм, що дадуть змогу реформувати систему шкільного харчування. Зокрема, з 1 січня в Україні почав діяти новий Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти, яким запроваджуються нові підходи до організації навчального процесу та харчування дітей у закладах освіти.
Відповідно до нового Санітарного регламенту:
????учні, які проживають на відстані понад 2 км від закладу освіти, забезпечуються транспортом для підвезення до школи;
????усі працівники шкіл повинні проходити обов’язкові профілактичні огляди. У разі порушення термінів проходження профілактичних оглядів працівники до роботи не допускаються;
????оренду приміщень шкіл не під освітні потреби заборонено;
????встановлено вимоги до благоустрою території шкіл та осіб, які мають слідкувати за дотриманням норм та нести відповідальність за їх порушення;
????дозволено для використання у закладах освіти дротове або бездротове підключення до мережі Інтернет. У разі, якщо використовується бездротове підключення, роутери Wi-Fi повинні розміщуватися на висоті не менше ніж 2 метри від підлоги і виключатись у позанавчальний час;
????встановлено вимоги до комп’ютерного обладнання, яке використовується в закладах освіти. Діагональ моніторів персональних комп’ютерів повинна бути не менше ніж 15 дюймів. У разі використання ноутбуків їх екран може дорівнювати 14 дюймів, але пристрій повинен мати клавіатуру та мишку;
????для профілактики порушень постави запропоновано не менше ніж 2 рази на рік пересаджувати учнів в інші ряди, що профілактуватиме як сколіози, так і порушення зору та слуху;
????учнів, які часто хворіють простудними захворюваннями, ревматизмом, ангінами, рекомендовано розміщувати у третьому ряду, тобто біля внутрішньої стіни;
????у закладах освіти повинні бути внутрішні санітарні вузли, адже кожна десята школа в Україні має зовнішній туалет, що несе ризики виникнення у дітей урологічних та сечостатевих хвороб.
???? дозволяється організовувати кейтеринг, який повинен відповідати всім принципам та вимогам безпечності харчових продуктів на базі системи НАССР. Також вимоги документа базуються на принципах здорового харчування, рекомендованих Всесвітньою організацією охорони здоров’я.
????встановлено вимоги до харчових продуктів та готових страв, що можуть пропонуватись дітям. Наприклад, передбачено низку обмежень за вмістом солі, цукру та жиру з урахуванням сучасних тенденцій щодо здорового харчування та рекомендацій ВООЗ
????визначено Перелік продуктів харчування, які забороняється продавати у шкільних буфетах та шкільних автоматах (чіпси, сухарики, попкорн, ковбаси, сосиски, копчену і солону рибу, деякі солодощі та ін.)
????встановлені групи харчових продуктів, які повинні бути в щоденному шкільному раціоні учнів (злакові, овочі, фрукти та ягоди, молочні продукти)
????врегульовано питання організації харчування дітей з особливими потребами (у разі, якщо є довідка від сімейного лікаря чи педіатра про певні дієтичні потреби дитини, власник закладу зобов’язаний організувати окреме харчування з урахуванням рекомендацій лікаря).
Детальніше з документом можна ознайомитися за посиланням https://bit.ly/3b6SK1G.
Окрім оновленого Санітарного регламенту, затверджено нові гігієнічні вимоги до виробництва та обігу харчових продуктів на потужностях, розташованих у закладах загальної середньої освіти.
Також фахівці розробили методологічні рекомендації щодо здійснення закупівель та методологічні настанови для використання системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР). На розгляд КМУ були подані нові норми й порядок організації харчування учнів.
З’явилися та обов’язкові для виконання гігієнічні вимоги до харчоблоків, персоналу та способів транспортування продуктів, адже раніше їх не було.
Крім того, у 2020 році вперше було виділено державну субвенцію для шкіл. Вона була використана для закупівлі обладнання й модернізації харчоблоків у 1908 закладах.
Нова методологія закупівель та система НАССР зі свого боку допомагають посилити контроль якості та знизити ризик постачання до шкільних їдалень небезпечних і неякісних продуктів.
Як зазначає Олена Зеленська на своїй фейсбук-сторінці, без цієї роботи впроваджувати зміни у шкільних їдальнях було б неможливо, тому 2021 рік планують присвятити оновленню меню у школах.