Волочиська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Сергій Гамалій зустрівся з Надзвичайним і Повноважним Послом Швеції в Україні Тобіасом Тибергом

Дата: 10.12.2020 12:38
Кількість переглядів: 330

Фото без описуСьогодні з офіційним візитом на Хмельниччину завітав Надзвичайний і Повноважний Посол Швеції в Україні Тобіас Тиберг. Зустрічав поважного гостя голова адміністрації Сергій Гамалій. Також до участі в розмові долучилися голова обласної ради Віолетта Лабазюк, народний депутат України Сергій Лабазюк, перший заступник голови ОДА Роман Примуш.

Висловлюючи слова вітання, очільник області відмітив, що Хмельницька область завжди славилась своєю гостинністю і готовністю до співпраці у різних сферах. Тому, наше ключове завдання – створення сприятливих умов для успішної роботи інвесторів. І в цьому аспекті, додав він, Королівство Швеція є одним із зовнішньоекономічних партнерів Хмельницької області.

Сергій Вячеславович розповів, що економіка Хмельницької області має індустріально-аграрний характер. Пріоритетні галузі – сільське господарство, харчова промисловість, електроенергетика, машинобудування, промисловість будівельних матеріалів та інші. На території області є чимало родовищ корисних копалин, що мають промислове значення (граніт, фосфорит, глауконіт, вапняк, крейда, графіт, каолін, кремінь) та родовищ мінеральних вод, які є унікальними за своїм хімічним складом (мінеральна вода Збручанська).  Крім цього, Хмельниччина – єдиний регіон України, де розвідано родовища сапонітових глин – нового нетрадиційного виду корисної копалини з широким спектром використання в сільськогосподарському виробництві, хімічній промисловості, медицині, охороні навколишнього середовища.

Промисловість області представлена різноманітним спектром виробництва в галузях машинобудування, виробництва харчових продуктів та напоїв, продукції бджільництва, меблів, швейних та килимових виробів, фарфорової санітарної кераміки, лікарських препаратів та інших. На території області утворено 2 індустріальних парки, в наявності чимало вільних земельних ділянок типу Greenfield та Brownfield для розміщення підприємств. Унікальна культурно-історична спадщина краю є фундаментом розвитку його туристичного потенціалу. Область знаходиться на третьому місці в Україні після міста Київ та Львівщини за кількістю пам’яток архітектури національного значення.

Зазначимо, що обсяг товарообігу зі Швецією за 9 місяців 2020 року склав близько 6  млн. дол. США. Зокрема, експортовано товарів на суму 1,9 млн. дол. США та імпортовано – на суму 3,7 млн. дол. США. Разом з тим, на сьогодні бізнес-спільнота регіону активно працює над розширенням торгово-економічних відносин з Швецією.

Під час спілкування, учасники зустрічі обговорили питання міжнародного і двостороннього співробітництва у сфері економіки та інвестицій, а також питання щодо реалізації на теренах області реформи децентралізації та заходів, що вживаються керівництвом області з метою подолання COVID-19.

Сергій Гамалій зазначив, що підтримка, яку надає Швеція Україні через різноманітні проєкти та програми, є надзвичайно важливою, адже це дозволяє нам швидше рухатися шляхом реформування. “Обласна державна адміністрація зацікавлена в розширенні співробітництва в різних сферах економічної і соціальної діяльності та, зі свого боку, готова забезпечити максимальне сприяння у цих питаннях. Сподіваюсь, що ми і надалі будемо зміцнювати наші ділові і партнерські стосунки”, – сказав голова адміністрації.В свою чергу, Надзвичайний і Повноважний Посол Швеції в Україні зазначив, що Швеція і надалі підтримуватиме Україну у реалізації реформ і висловив сподівання, що  для шведських інвестицій в Україні будуть гарні перспективи. “Дуже приємно було взнати, що Президент України Володимир Зеленський визначив судову реформу як ключовим напрямком своєї роботи. Зі свого боку, ми робитимемо усе можливе, щоб шведські бізнесмени були зацікавлені у інвестиціях в Україну”, – сказав Тобіас Тиберг.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора