Волочиська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Інформаційний вісник Уряду: ЗВІТ РОБОТИ УРЯДУ ГРОЙСМАНА – ЕНЕРГОНЕЗАЛЕЖНІСТЬ

Дата: 15.02.2019 16:55
Кількість переглядів: 790

Уряд системно впроваджує три масштабні енергетичні реформи – реформу ринку газу, електричної енергії, вугільної галузі. Всі ці три реформи покликані посилити енергетичну незалежність держави, лібералізувати ринок газу, ліквідувавши монополії, підвищити енергоефективність української економіки.

Фото без опису

В основі нової енергетичної політики країни, яка визначена Енергетичною стратегією України до 2035 року, досить амбітні цілі:

-зниження енергоємності економіки у два рази до 2030 року

-значне збільшення частки альтернативних та чистих джерел в енергетичному балансі країни до 2035 року – 25%

-підвищення якості енергозабезпечення споживачів

-збільшення власного газовидобутку

Україна здатна забезпечувати себе власним газом і в середньостроковій перспективі з імпортера газу перетворитися в його експортера. Наразі Україна перебуває на третьому місці в Європі за обсягами розвіданих запасів газу після Норвегії та Нідерландів. Доведених запасів в Україні – 930 млрд кубометрів.

Для залучення інвестицій у нафтогазовидобування, Уряд минулоріч провів масштабну дерегуляцію в надрокористуванні. Запроваджені прозорі міжнародні онлайн-аукціони та конкурси для отримання дозволів на користування надрами, в тому числі на умовах угод про розподіл продукції. Почали діяти прості регламентні процедури щодо доступу до земель для здійснення розвідки та видобутку вуглеводнів. Найголовніше – Уряд відкрив доступ до геологічної інформації.

Крім цього, Україна пропонує інвесторам одні з найкращих в Європі стимулюючі рентні ставки та п’ятирічний мораторій на зміну податкового режиму для видобувачів газу.

Україна з року в рік зменшує споживання природного газу – щорічно орієнтовно на 10%. Скорочується й імпорт блакитного палива – за минулий рік на 24,8% (з 14,1 до 10,6 млрд м3).

Фото без опису

Ще у 2016 році Уряд прийняв комплексну програму розвитку газовидобувної галузі України і поставив завдання перед ДК «Укргазвидобування» якнайшвидше забезпечити населення та теплокомуненерго газом власного видобутку. Компанія володіє 45% (415 млрд м3 із понад 924 млрд м3) всіх підтверджених запасів природного газу в Україні. Якщо урядова програма з нарощення власного видобутку газу 20/20 виконуватиметься державною компанією «Укргазвидобування» належним чином, Україна зможе вже в найближчій перспективі повністю відмовитися від імпортного газу і забезпечувати потреби населення та ТКЕ власним енергоресурсом.

Стрімкими темпами в Україні, як і в усьому світі, розвивається зелена енергетика. Цьому сприяє найбільший у Європі рівень зелених тарифів. Лише в 2018 році введено в експлуатацію 742,5 МВт генеруючих потужностей, що в 2,8 рази перевищує потужність введену в експлуатацію за 2017 рік.

Фото без опису

Україна має великий потенціал використання енергокультур як біомаси для генерації енергії. Сьогодні в країні налічується понад 2100 МВт нових потужностей, що генерують тепло з відновлюваних джерел енергії. У ці нові об’єкти залучено більше 500 млн євро інвестицій.

Цьому, зокрема, сприяла прозора та спрощена систему встановлення тарифів на тепло з альтернативних джерел. Інвестор, який встановлює до прикладу твердопаливну котельню, отримує гарантований на законодавчому рівні тариф на рівні 90% від тарифу на тепло з газу або у разі його відсутності – на рівні 90% від середньозваженого тарифу на теплову енергію з газу в розрізі регіонів.

Фото без описуЗа останні 4 роки близько 2 млрд євро інвестовано в українські проекти з енергоефективності. З них майже половина, а саме – 800 млн євро – залучено саме у 2018 році.

Понад півмільйона українських сімей утеплилися та заощаджують до 70% на комунальних послугах завдяки урядовий програмі «теплих кредитів». У 2018 році програмою скористалися ще 150 тисяч українських родин. Понад 1 600 ОСББ модернізували свої багатоповерхівки на суму близько 470 млн грн. Це більше, ніж за усі попередні роки разом узяті.

У 5 разів зріс обсяг фінансування місцевих програм здешевлення «теплих кредитів»: із 34 млнгрн у 2015 р. до 170 млн грн у 2018 році.Нагадаємо, енергомодернізація житла – єдиний правильний шлях менше платити за комунальні послуги.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора