Волочиська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Президент України Петро Порошенко з робочим візитом прибув на Хмельницьку АЕС

Дата: 18.03.2019 16:53
Кількість переглядів: 697

В ході робочої поїздки на Хмельниччину, під час наради з питань розвитку атомної енергетики та підвищення рівня ядерної безпеки на Хмельницькій АЕС, Президент України акцентував на важливості реалізації проектів Енергетичного мосту «Україна – ЄС» та добудови 3 і 4 енергоблоків Хмельницької АЕС.

«Вибір місця нашої зустрічі саме на Хмельницькій АЕС є невипадковим. Адже тут знаходяться на старті ще два надважливих проекти для енергетичної безпеки та розвитку нашої держави. Перший – Енергетичний міст «Україна – ЄС» та другий проект – добудова 3 та  4 енергоблоків Хмельницької АЕС», – зауважив Петро Порошенко.

За його словами, проект Енергетичного мосту є в першу чергу євроінтеграційним проектом. «Не говорити, не на шоу балакати, а здійснювати конкретні кроки для того, щоб  в секторах економіки себе прив’язувати до співпраці з найпотужнішим в світі ринком, в тому числі енергетичним. Бо цей проект дозволить в перспективі здійснити інтеграцію Об’єднаної енергетичної системи України до європейської мережі ENTSO-E», – підкреслив Президент.

«Хмельницька АЕС стане пілотною в такій інтеграції, а отриманий внаслідок реалізації проекту унікальний досвід дозволить якнайшвидше об’єднати українську та європейську енергосистеми», – додав він.

Глава держави підкреслив, що ми вже знаємо як, коли і що потрібно робити, але раніше не було політичної волі з української сторони і Європа закривала свої двері. «А сьогодні після Угоди про асоціацію, безвізу – двері відкриті. І післязавтра в Брюсселі я буду саме про це говорити з керівництвом Єврокомісії, з Президентом Європейської Ради, єврокомісарами», – зауважив він.

Глава держави підкреслив, що для українців питання безпеки в атомній енергетиці має велике значення: «Дуже важливим в умовах військових дій на сході країни є реалізація заходів із унеможливлення терористичних загроз і посилення фізичного захисту атомних електростанцій. Це тема для фахівців, але відзначу, що «Енергоатом» знаходить можливості для відпрацьовування заходів з протидії потенціальній загрозі разом з СБУ та Нацгвардією. Можу наголосити, що заходи безпеки збільшені в десять разів».

Президент також зазначив, що перспектива нашої енергонезалежності нероздільно пов’язана з видобутком урану. «Україна – одна з небагатьох країн світу, яка має власну урановидобувну галузь. Наше стратегічне завдання її зберегти та створити необхідні умови для її розвитку. Східний гірничо-збагачувальний комбінат забезпечує до 40% потреб в урані українських атомних станцій, але стратегічною метою є 100% забезпечення потреб в урановій сировині. Готовий підтримати необхідні для цього пропозиції і ми чекаємо цих пропозицій і від «Енергоатому», і від українського Уряду», – сказав Петро Порошенко.

Він зауважив, що в Україні стартувала реформа енергетичного ринку, яка має на меті  формування цін на електроенергію як для виробників, так і споживачів шляхом створення конкурентного відкритого ринку. «В цій ситуації атомна енергетика набуває особливо важливого значення. Атомна енергетика має отримати фінансову можливість для розвитку, для створення нових заміщуючих потужностей, для використання свого експортного потенціалу», – сказав Президент.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора