Волочиська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Детально обговорено питання підвищення рівня заробітної плати та легалізації трудових відносин в районі.

Дата: 31.07.2020 14:01
Кількість переглядів: 465

Як повідомив у своєму виступі на засіданні колегії начальник управління соціального захисту населення райдержадміністрації Олександр Партика, за даними проведеного моніторингу місяці середня  заробітна  плата одного штатного працівника за червень 2020 року в районі  становила 7 840 грн, що на 798 грн або 11,4% більше до травня місяця поточного року.

Однак, варто зауважити, що середній розмір заробітної плати за червень 2020 року на 268 гривень менше в порівнянні до аналогічного періоду 2019 року. До зменшення рівня середньої заробітної плати в районі призвели останні події в країні, внаслідок яких окремі суб’єкти господарювання змушені були призупинити або обмежити свою діяльність в зв’язку із запровадженням карантинних заходів.

Варто зазначити, що збільшення середнього рівня заробітної плати за червень місяць поточного року до травня відбулося в усіх основних галузях. Зокрема, в сільському господарстві і промисловості, оскільки питома вага працівників цих двох галузей складає 56,3% від загальної кількості штатних працівників у районі, які зайняті в інших галузях, тобто значною мірою впливає на рівень заробітної плати у районі.

Так, середня заробітна плата на одного штатного працівника, зайнятого  в галузі сільського господарства та пов’язаних з ним послуг за червень 2020 року становила 7 375 грн, що на 197 грн більше до попереднього місяця. Проте, в порівняні до січня місяця поточного року розмір середньої заробітної плати в даній галузі зменшився  на 21 грн. В цілому за червень місяць 2020 року середній розмір заробітної плати зайнятих працівників в цій галузі на 465 грн менше від середньої  заробітної  плати по району. Найвищою була заробітна плата  ТОВ «Волочиськ-Агро» Волочиський район – 12 756 грн (566 працюючих), ТОВ «Волочиськ-Агро» Чемеровецький район – 12 000 грн (8 працюючих). Зменшився середній рівень заробітної плати  за червень на ТОВ «Птахофабрика «Волочиська» - на 204 грн і становить лише 70,1% до середньої заробітної плати за червень місяць в сільському господарстві в районі.

В свою чергу, середня заробітна плата на одного штатного працівника по промисловості за червень 2020 року становила 7 008 грн, що є 89,4% до середньої  заробітної  плати по району. Найнижчу заробітну плату серед промислових підприємств  було нараховано і виплачено  філією цегельний завод ТОВ «Тернопільбуд» - 3 683 грн. Це пов’язано з тим, що на ТОВ “Тернопільбуд» в зв’язку з карантином змінено режим роботи – перехід на неповний робочий день та неповний робочий тиждень.

Низький рівень заробітної плати спостерігається також на філії ТзОВ «Агробізнес». За квітень місяць поточного року середній розмір заробітної плати  становив 5023 грн., що становить 64,1% до середнього показника по  району. А оскільки, середньооблікова кількість штатних працівників на даному підприємстві складає 304 чол., то низький рівень заробітної плати суттєво впливає на загально районний показник рівня заробітної плати та призводить до його заниження. Крім того слід відмітити, що на підприємстві в червні місяці зменшилася чисельність штатних працівників на 211 працюючих, а відповідно і фонд оплати праці зменшився на 1 075,1 тис.грн.

В зв’язку з проведенням карантинних заходів  і з вимушеним частковим призупиненням діяльності з метою попередження розповсюдження COVID-19 знизився рівень середньої заробітної плати на одного працюючого і на машинобудівному заводі ПАТ «Мотор Січ» на 1524 грн в порівнянні до аналогічного періоду 2019 року і становив в червні 2020 року 6 921 грн.

Саме це і було причиною зменшення рівня середньої заробітної плати на підприємствах району, які зайняті в інших галузях. Так, на ПП «Транс-Авто-Д»  зменшився даний показник  на 4 880 грн до червня 2019 року і становив 2787 грн, оскільки працівники знаходилися у відпустках без збереження заробітної плати.

Значне збільшення рівня середньої заробітної плати в червні місяці поточного року  відбулося в галузі державного управління і в освіті. Що пов’язано з сезоном відпусток, оскільки працівникам, крім заробітної плати, були нараховані відпускні та виплати на оздоровлення. Так, в державному управлінні середній розмір заробітної плати одного штатного працівника становить 10 706 грн, що на 2 004 грн більше, ніж в травні місяці. Цей показник на 36,6% більше до середньорайонного показника за червень.

В освіті середній розмір заробітної плати одного працівника становив в червні 10 067 грн, що на 2 426 грн більше цього показника за травень поточного року і на 28,4% більше до середньої заробітної плати в районі.

В інших галузях також відбулося збільшення середньої заробітної плати. В охороні здоров'я в червні місяці поточного року середня заробітна плата збільшилася на 804 грн в порівнянні до травня місяця. 

Станом  на  01.07.2020 року заборгованість із виплати заробітної плати  по району становила 70,6 тис.грн. Дана заборгованість виникла на підприємстві ПрАТ «Номінал». На даний час заборгованість із виплати заробітної плати на підприємстві і в районі відсутня.

Протягом І півріччя поточного року  проведено 2 засідання районної робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати і зайнятості населення на яких були присутні 5 керівників підприємств, установ, організацій та фізичних осіб-підприємців району.

Протягом січня – червня 2020 року членами районної робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати і зайнятості населення проведено 147 обстежень суб’єктів господарської діяльності, в тому числі в 32 юридичних осіб. У результаті проведених обстежень 79 фізичних-осіб зареєструвались, як суб’єкт підприємницької діяльності та оформлено легальні трудові відносини із 66 найманими працівниками.

В свою чергу голова адміністрації Юрій Марущин зауважив, що  показник ефективності реалізації органами місцевого самоврядування повноважень щодо контролю за додержанням законодавства про працю не достатній. Так, середня зарплата по Україні у травні 2020 р. складала 11579 грн, по Хмельницькій області  - 10018 грн, а на Волочищині - 7042 грн, що є 2-м результатом антирейтингу серед районів області.

"Головам  громад слід звернути увагу на роботу інспекторів з праці з метою виявлення порушень трудового законодавства. Адже, неоформлені належним чином трудові відносини впливають і на мешканців громади, «тіньова» зайнятість призводить до ненадходження податків до місцевих бюджетів, які б допомагали громадам розвиватись і підтримувати реалізацію програм соціально-економічного розвитку, програм охорони здоров’я, освіти, культури та соціального розвитку" -  резюмував Юрій Віталійович.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора