Волочиська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Засідання районної робочої групи з питань виплати заробітної плати, легалізації та зайнятості населення

Дата: 10.06.2020 14:54
Кількість переглядів: 1078

Фото без описуПід керівництвом голови районної державної адміністрації Юрія Марущина відбулось  засідання районної робочої групи з питань виплати заробітної плати, легалізації та зайнятості населення.

Враховуючи діючі на даний момент карантинні обмеження, на засідання запрошувалися лише члени районної робочої групи. В ході роботи розглянуто ряд актуальних питань, що стосуються виплати заробітної плати найманим працівникам підприємствами, розміщеними на території району. Проведено детальний аналіз стану нарахування та виплати заробітної плати по всіх галузях економічної діяльності. Зокрема, ряд питань виникає при аналізі розмірів нарахованої та виплачуваної заробітної плати на сільськогосподарських підприємствах, адже враховуючи, оголошені в державі карантинні заходи, можна зробити висновки, що аграрна галузь постраждала чи не найменше.

Так, в лютому середня заробітна плата одного найманого працівника у сільському господарстві  на території району  складала 7494 гривні, в березні 7840, в квітні 7682 гривні. Середня заробітна платав сільському господарстві по Хмельницькій області в квітні місяці 2020 року становила 9000 гривень, в цей же час, коли на полях району проводяться значні обсяги посіву та догляду за рослинами, середня зарплата в деяких підприємствах Волочищини дуже строката: є випадки коли два аграрних підприємства межують між собою, обробляють однакові площі землі і на одному середня заробітна плата – 4800 гривень, на іншому понад 12000. Така різниця, як мінімум, закликає до роздумів. Отже, повна легалізація заробітної плати, зменшення випадків виплати заробітної плати «в конвертах» і є одним з напрямків діяльності. Підставою для детального аналізу господарської діяльності членами районної робочої групи, органами державної податкової служби, інспекторами праці будуть підприємства, середня заробітна плата по яких нижче середнього показника по області.

Значне занепокоєння керівника району викликає стан оплати праці на промислових підприємствах, в торгівлі та деяких інших галузях. Так, в лютому 2020 року заробітна плата одного найманого працівника на промислових підприємствах складала 7389 гривень, в березні 7470 гривень, в квітні 6199 гривень. Це зрозуміло, адже промисловість змушена була через карантинні заходи, тимчасово призупиняти свою діяльність, що відповідно, вплинуло як  на обсяги виробленої продукції, так і на розмір виплаченої працівникам заробітної плати. А обсяг реалізованої продукції промисловими підприємствами Волочиського району за січень-квітень 2020 року становить всього 206,9 млн грн або 70,6 до аналогічного періоду минулого року.

Як наслідок, бюджет цьогоріч – складний, маємо напружене виконання дохідної частини. Наповнення бюджету – зараз одне з першочергових завдань. Не дивлячись на те, що більшості місцевих бюджетів району вдалося зберегти позитивні тенденції щодо виконання бюджетів за 5 місяців 2020 року, проте виконання доходів загального фонду в цілому по району склало лише 98,7%. На загальне виконання впливає недопоступлення по основному бюджетоутворюючому джерелу доходів – податку на доходи фізичних осіб. До прикладу, на сьогодні надійшло всього 34% річних планових призначень місцевих бюджетів Волочиського району. Надходження цього податку залежить від рівня середньомісячної заробітної плати. Так, робота щодо її збільшення проводиться, проте, цього недостатньо для забезпечення виконання планових призначень.

Відомо, що через карантин, перевірки суб’єктів господарювання призупинено  також і в частині легалізації найманої праці. Хоча є випадки, коли до карантину в одному з магазинів було зареєстровано 9 продавців, а в період карантину за даними ДПС залишився лише один, який отримує заробітну плату трохи вище мінімальної, а магазин продовжує працювати в тому ж режимі, що до карантину. Зараз багато-хто зловживає відсутністю державного нагляду, списуючи все на пандемію. Ще один простий приклад, в порядку добровільності подачі податкових декларацій – здало їх у 6 разів менше, ніж у період, коли працюють фіскальні служби.

Хочеться застерегти керівників підприємств, розміщених на території району, приватних підприємців, що використовують найману працю, що розміри штрафів за незареєстрованого найманого працівника є досить значними, а своєчасно сплачені податки – це перш за все певні гарантії  як для найманих працівників так і для роботодавців.

За підсумками засідання всі члени робочої групи отримали від керівника району належні доручення та рекомендації. Як відзначив Юрій Віталійович: «Після завершення карантину ми спільно із бізнес-середовищем будемо шукати шляхи вирішення цих питань. Згадуючи слова Президента: «Влада повинна не лише не заважати бізнесу, а й допомагати йому». Від себе додаємо, що і бізнес має бути соціально відповідальним».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора