Волочиська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Уряд зробив крок до зменшення промислового забруднення

Дата: 05.03.2020 13:44
Кількість переглядів: 266

Фото без описуНа сьогодні забруднення навколишнього природного середовища на глобальному рівні спричиняє близько 16 відсотків передчасних смертей щороку, що в 15 разів перевищує кількість смертей у збройних конфліктах та війнах. Забруднення атмосферного повітря призвело в Україні до понад 58 тис. смертей.

В Україні немає розроблених нормативно-правових актів, що встановлюють перелік найкращих доступних технологій та методів управління для регулювання окремих видів діяльності, а гранично допустимі концентрації та гранично допустимі скиди забруднюючих речовин не відповідають значенням Директиви 2010/75/ЄС.

Для розв’язання зазначеної проблеми розроблено проєкт Закону України «Про запобігання, зменшення та контроль промислового забруднення», який 18 лютого 2020 року був схвалений Урядом.

Згідно проєкту зменшення промислового забруднення передбачено шляхом:

запровадження інтегрованого дозволу;

оцінки кумулятивного впливу промислового об’єкта на довкілля;

галузевого регулювання (особливі вимоги для кожної галузі);

впровадження щорічного звітування про виконання умов інтегрованого дозволу;

розроблення Базового звіту до отримання інтегрованого дозволу.

Запровадження інтегрованого дозволу для великих підприємств-забруднювачів – це європейська практика, яка дозволяє з однієї сторони зменшити адміністративне навантаження на бізнес, оскільки буде введена на заміну ряду дозволів. А з іншої – сприяє зменшенню викидів та  запобігатиме промисловому забрудненню через запровадження вимог та заходів для зменшення впливу та комплексного захисту довкілля.

Ще один важливий крок – звітування підприємств щороку про виконання умов інтегрованого дозволу та природоохоронних заходів, а також запровадження обов’язку застосування автоматизованих систем моніторингу для певних галузей. Такі нововведення забезпечать якісніший доступ громадськості до інформації щодо промислового забруднення, а у підприємств формуватиме відповідальніше ставлення до довкілля. Якщо підприємство не звітує, систематично порушує умови дозволу або не виконує його умови, йому можуть анулювати інтегрований дозвіл. Це означає, що робота підприємства буде зупинена, доки не будуть виконані всі умови дозволу.

Інформація про дозволи на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря в розрізі районів Хмельницької області доступна на сайті Хмельницької обласної державної адміністрації у рубриці «Відкриті данні» – https://www.adm-km.gov.ua/?page_id=1504 , оновлення яких відбувається щотижнево.

За інформацією Департаменту природних ресурсів та екології облдержадміністрації

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора