Волочиська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Засідання  районної надзвичайної протиепізоотичної комісії при райдержадміністрації

Дата: 24.01.2020 14:53
Кількість переглядів: 416

Сьогодні, 24 січня,  проведено засідання  районної надзвичайної протиепізоотичної комісії при райдержадміністрації.  Для участі в обговоренні назрілих питань та прийняття  відповідних рішень щодо загрози виникнення високопатогенного грипу птиці та вжиття невідкладних заходів з профілактики та недопущення виникнення африканської чуми свиней на території Волочиського району було запрошено членів  Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії.  

Розпочав засідання начальник управління агропромислового, економічного розвитку та інфраструктури райдержадміністрації Юрій Марущин, який оголосив план роботи та порядок розгляду питань порядку денного, а також  повідомив присутніх, що засідання комісії проводиться у зв’язку із виявленням спалаху високопатогенного грипу птиці на території Вінницької області та нових випадків африканської чуми свиней на території України в 2020 році.

Начальник Волочиського районного управління ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області Микола Микуляк довів до відома присутніх, що високопатогенний грип птиці -  це особливо небезпечне захворювання, яке швидко передається від хворої птиці до здорової, завжди закінчується 100 % загибеллю. Грип птиці відноситься до транскордонних захворювань, тих, які неможливо зупинити, обмеживши переміщення товарів через кордон, оскільки основним фактором поширення є інфікована дика перелітна птиця. Грипом хворіє домашня птиця, синантропна та дика перелітна. Визначені віруси пташиного грипу можуть інфікувати людину і являють значний ризик для її здоров'я. Джерелом інфекції є хвора і перехворіла птиця, а також водоплавна птиця без клінічних ознак захворювання.

Для профілактики захворювання птиці на грип, керівники та спеціалісти птахогосподарств зобов'язані виконувати вимоги, передбачені ветеринарно-санітарними правилами для птахівничих господарств і вимогами до їх проектування.

Власники особистих селянських господарств, діяльність яких пов'язана з утриманням птиці, зобов'язані виконувати Положення ветеринарно-санітарних вимог утримання птиці в особистих селянських господарствах, а саме:

       1.Здійснювати господарські та ветеринарні заходи, які забезпечуватимуть попередження виникнення захворювання птиці;

  1. Утримувати різні види птиці окремо;
  2. Дотримуватися правил особистої гігієни при догляді за птицею (змінний одяг та взуття, мити руки з милом, патрати в рукавичках і т.п.).
  3. На вимогу спеціалістів ветеринарної медицини надавати домашню птицю для проведення клінічного огляду;
  4. Виконувати вказівки спеціалістів ветеринарної медицини та проводити ветеринарно-санітарні заходи з профілактики та боротьби з грипом птиці;
  5. Виконувати проведення заходів, направлених на попередження виникнення грипу птиці;

       7.Повідомляти спеціалістів ветеринарної медицини про всі випадки загибелі птиці або про не властиву їм поведінку;

       8.До прибуття спеціалістів ветеринарної медицини ізолювати підозрілу на захворювання птицю.

Не менш важливим залишається питання недопущення африканської чуми свиней на територію Волочиського району. Ситуація щодо африканської чуми свиней (АЧС) залишається напруженою, так як на території України реєструються нові випадки захворювання.

Загалом за останні чотири роки на території України маємо таку ситуацію щодо АЧС: 2016 - 91, 2017 - 163, 2018 - 145, 2019 - 53 випадків захворювання. В 2020 році уже виявлено 2 випадки захворювання на АЧС.

На сьогоднішній день у 17-ти свиногосподарствах Волочиського району утримується 16650 голів свиней. Усі керівники свиногосподарств ознайомлені із ветеринарно-санітарними вимогами, необхідністю переведення господарств у «закритий режим» роботи, а також їм вручено план дій при підозрі виникнення АЧС. Основними недоліками є відсутність огорожі навколо господарства, вільний доступ сторонніх осіб та тварин, відсутність санпропускників, дезбар'єрів, дезкилимів, безконтрольне переміщення тварин, неналежна утилізація трупів тварин.

Враховуючи ускладнення епізоотичної ситуації щодо грипу птиці та з метою посилення заходів недопущення та профілактики африканської чуми свиней, Державна надзвичайна протиепізоотична комісія при Волочиській районній державній адміністрації вирішила:

  1. Провести позапланові заходи державного ветеринарно-санітарного контролю (нагляду) щодо суб’єктів господарювання, діяльність яких пов’язана з вирощуванням, утриманням, реалізацією живої птиці на предмет дотримання вимог біобезпеки з метою недопущення поширення збуднику грипу птиці на територію Волочиського району. 
  2. Забезпечити виконання профілактичних заходів з біобезпеки птахогосподарств, передбачених чинною інструкцією з профілактики та ліквідації грипу.
  3. Провести широку інформаційно-роз’яснювальну роботу щодо визначення захворювання та загрози виникнення грипу птиці серед населення та мисливців Волочиського району. 
  4. Завезення птиці, інкубаційних яєць в птахівничі господарства здійснювати тільки за погодженням з Волочиським районним управлінням ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області та з благополучних територій щодо інфекційних захворювань птиці. 
  5. В птахогосподарствах району організовувати постійні заходи, направлені на знищення гризунів, ектопаразитів і недопущення залітання диких, синантропних птахів у пташники, кормоцехи тощо.
  6. Забезпечити роботу свиногосподарств, ферм в «закритому режимі»
  7. Переміщення свиней здійснювати тільки за погодженням з Волочиським районним управлінням ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області.

 У випадку захворювання або загибелі свиней в господарствах необхідно негайно повідомляти Волочиське районне управління ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області, а також забезпечити 100 % охоплення щепленнями всіх свиней як в дворогосподарствах приватного сектору, так і в колективних господарствах.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора