Волочиська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Сила нації - в її єдності! З Днем Соборності, Україно!

Дата: 22.01.2020 12:51
Кількість переглядів: 1033

Одна з найважливіших подій, що стала знаковою для українського державотворення, сягає у далекий 1919 рік. Саме тоді, 22 січня 1919 року, був підписаний Акт злуки Української народної республіки та Західноукраїнської народної республіки. Цікаво, що дату обрали  неспроста. Саме цього дня 1918 року Четвертий Універсал Української Центральної Ради проголосив абсолютну незалежність УНР, стверджуючи об'єднання в соборну Українську державу двох “уламків” територій, що залишилися після руйнування Російської й Австро-Угорської імперій. Незважаючи на підписання доленосного документу, Україна не змогла тоді стати по-справжньому незалежною. Наступне возз'єднання українських земель стало можливим 22 січня 1939 року, коли у місті Хуст офіційно відзначили День соборності. 

Сьогодні, коли  від великої історичної події минув 101 рік, ми залишаємося вірними мрії наших предків до об'єднання, до територіальної неподільності та незалежності української землі. Розв'язана на сході України війна – чергова спроба  зруйнувати одвічні прагнення, зламати державу, силу якій і дає наша  патріотична єдність.

Традиційно, 22 січня відбуваються урочистості, які стають свідченням незламності українського духу, нашого єднання. Сьогодні, на берегах сивочолого Збруча - ріки єднання, зібралась громадськість Хмельницької та Тернопільської областей,  Підволочиського та Волочиського районів, щоб взятися міцно за руки і разом сказати: «Україні - єдність!», «Україна - єдина!» 

Так, з нагоди  свята, о 10.00 год. на мосту через річку Збруч, що з’єднує Хмельницьку і Тернопільську області, відбулась зустріч делегацій двох районів Волочиського та Підволочиського, у якій взяли участь від Хмельниччини - народний депутат України Сергій Лабазюк, голова Хмельницької обласної ради Михайло Загородний, заступник голови обласної державної адміністрації Сергій Ткачук  та від Тернопільщини - голова  Тернопільської облдержадміністрації Ігор Сопель та голова обласної ради Віктор Овчарук, представники районної та місцевої влади, священики – представники різних релігійних конфесій,  підприємств, установ, організацій, громадськість району.

Міст Єднання, прикрашений прапорами, стрічками та гіллям ялин. Дівчата в національних костюмах, з короваями, керівники областей, районів, ОТГ, священнослужителі, представники громадськості, військовослужбовці, воїни АТО/ООС, які  об'єднали частини полотнища національного прапора, і ця мить є особливо зворушливою. Хвилиною мовчання присутні вшанували пам'ять полеглих на сході України, помолилися за мир в Україні.

Голова Хмельницької обласної ради Михайло Загородний щиро привітав усіх з Днем Соборності і, висловлюючи найтепліші побажання, закликав до єдності, наголошуючи, що у ній – наша сила, наша незламність. «Лише в єдності дій та соборності душ ми можемо зробити рідну Хмельниччину економічно і духовно багатою, а соборну Україну – могутньою державою, в якій кожен громадянин почуватиметься впевнено та захищено. Нехай наші спільні наміри увінчують світлі справи, спрямовані на розвиток України, добробут і розквіт духовності нашого народу! На превеликий жаль, боротьба українців за цілісність та незалежність триває й досі. Сьогодні, як ніколи раніше, виклики, що постали перед державою та кожним її громадянином, вимагають консолідації зусиль і єднання українського народу.

Бо тільки разом – ми сильні. Тільки разом – ми нація. І лише в єдності, любові та порозумінні зможемо збудувати самодостатню, вільну, європейську державу. Єднаймося, дорогі  українці!»  – наголосив він.  

“Цей день знову і знову доводить, що немає Західної і Східної країни, є одна неподільна держава. А ми – єдиний народ, для якого завжди в пріоритеті були суверенність та цілісність країни. Тоді, в далекому вогняному січні 1919 року, усвідомлюючи свою велику відповідальність перед майбутніми поколіннями, українці засвідчили прагнення рухатися власним шляхом і перед усім світом заявили: соборній та незалежній Україні – бути. 

Ми врешті усвідомили, що ніхто, окрім нас самих, українців, не буде захищати нашу державу, будувати дороги, розвивати економіку, закладати фундамент для щасливого майбутнього наших дітей та онуків.

Сьогодні два полотна жовто-блакитного стягу об’єднали між собою воїни Волочиського і Підволочиського районів, Хмельницької та Тернопільської областей.

Тож, у нове століття української соборності ми вступаємо впевнено, повні віри, сил і надій. Попри всі виклики та негаразди, ми будуємо нову державу – сильну, успішну, європейську Україну, про яку так мріяли цілі покоління українців, якої так чекають наші діти та онуки», – підсумував у вітальному слові народний депутат України Сергій Лабазюк.

Святкову атмосферу доповнювали виступи художніх колективів обох областей.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора