Волочиська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Атестація робочих місць за умовами праці

Дата: 28.11.2019 14:37
Кількість переглядів: 597

Фото без описуСтаття 43 Конституції України закріплює право кожного громадянина на безпечні і здорові умови праці. Прийняті відповідно до цієї статті законодавчі та нормативні акти з охорони праці зобов'язують власників створювати на робочих місцях належні умови праці, надавати працівникам, зай­нятим на роботах з важкими та шкідливими умовами праці, ряд пільг і компенсацій, а саме - пільгове пенсійне забезпечення, щорічні додаткові відпустки, доплати до тарифних ставок (окладів), інші пільги та компенсації (скорочена тривалість робочого тижня, спецхарчування, молоко). Згідно чинного законодавст­ва атестація робочих місць за умовами праці є підставою для призначення людям, які працюють в шкідливих і важких умовах праці, вищевказаних пільг.

Відповідно до ст.13 Закону України «Про пенсій­не забезпечення», пенсії за віком на пільгових умовах за списками №1, №2, а також пенсії, що можуть встановлюватися підприємствами та організаціями за рахунок власних коштів працівникам інших виробництв, професій та посад, залежно від умов праці, призначаються тільки за результатами атестації робочих місць.

Атестація робочих місць за умовами праці проводиться в строки не рідше одного разу на 5 років. Це означає, що при призначенні пенсії за віком на пільгових умовах для зарахування до стажу, який дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, певного 5-річного періоду роботи із шкідливими умовами праці після  01.08.1992 року, відповідне право впродовж цього періоду має бути підтверджене за результатами атестації.

Варто зазначити, що результати атестацій застосовуються при обчисленні стажу, який дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, впродовж 5 років після затвердження її результатів. Якщо ж атестація з 01.08.1992 року не проводилась, чи за результатами атестації право не підтвердилось, до страхового стажу зараховується лише період із шкідливими і важкими умовами праці на даному підприємстві лише до 01.08.1992 року. Кожна вперше проведена атестація робочих місць за умовами праці додатково дає можливість зарахувати до пільгового стажу і п’ятирічний період роботи із шкідливими і важкими умовами праці, що передує даті видання наказу про її результати.

Отже, підставою для призначення пенсії за віком на пільгових умовах є:

- наявність професії або посади в Списках № 1, №2;

- зайнятість працівника на роботах і в умовах, передба­чених відповідним списком, але не менш як 80% робочого часу, встановленого для певного виробництва;

- підтвердження шкідливих умов праці за результатами атестації робочих місць. Відсутність однієї з цих умов не дає права на призначення пенсії на пільгових умовах.  Слід ще раз зауважити, що атестація робочих місць за умовами праці  має бути проведена обов'язково і саме вона визначатиме право працівників на пільги. Працівники повинні бути ознайомлені з результатами атестації своїх робочих місць за умовами праці, а в їх трудових книжках має міститись витяг з наказу по підприємству, яким підтверджується пільгове пенсійне забезпечення.  Наприклад, до Списків-№1, №2 відносяться такі робочі місця, як електрогазозварювальники, газорізальники, газозва­рювальники, електрозварювальники ручного зварювання, вулканізаторники, деякі категорії робітників, що задіяні на виробництві глиняної цегли, акумуляторники, ковалі ручного кування та інші.

Тому, якщо у Вас, як робітника виникли сумніви щодо сприятливості умов праці на своєму робочому місці зверніться до свого керівника. Керівники підприємств у свою чергу повинні забезпечувати здорові й безпечні умови праці, вчасно проводити атестацію робочих місць із шкідливими і важкими умовами праці.

Звичайно, робота із проведенням атестації робочих місць за умовами праці ускладнюється тим, що для її проведення необхідні певні кошти. Однак, в більшості випадках керівникам підприємств та сільськогосподарських формувань бракує звичайної відповідальності у вирішенні даного питання. Хотілось б нагадати роботодавцям, що атестація робочих місць за умовами праці проводиться не для «галочки»  у звітності. Це , насамперед, здоров'я працюючих, їх дітей. Зважайте на це, шановні роботодавці, та проводьте атестацію робочих місць за умовами праці на виробництві.

Звертаємо Вашу увагу, що зволікання з проведенням атестації робочих місць за умовами праці на підприємстві не дасть змоги оформити працівників на пільгову пенсію за віком, надати їм відповідні пільги і компенсації передбачені Законом України «Про відпустки», «Про охорону праці», КЗпП,  приведе до справедливих нарікань працюючих та звернень в управління  соціального захисту населення райдержадміністрації, в управління Пенсійного фонду України та в відповідні обласні установи.

В зв’язку з цим, нагадуємо про необхідність своєчасного проведення атестації робочих місць за умовами праці, реалізації роботодавцем на основі її результатів організаційних, технічних і санітарно – гігієнічних заходів для усунення впливу на працівників шкідливих виробничих факторів, надання працівникам пільг і компенсацій за роботу у важких та шкідливих умовах , відповідно до вимог «Методичних рекомендацій для проведення атестації робочих місць за умовами праці», затверджених спільною постановою Міністерства праці та Міністерства охорони здоров’я України від 01.09.92 року № 41 та Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.92 року № 442 ( у редакції постанови КМУ №741 від05.10.2016 року).

За  додатковою інформацією, щодо проведення атестації робочих місць за умовами праці звертайтесь в управління соціального захисту населення Волочиської РДА (м.Волочиськ, вул. Лисенка 8, тел. 3-69-54).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора