Волочиська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

7 липня свято Івана Купала святкували у селах Волочиського району.

Дата: 10.07.2017 15:43
Кількість переглядів: 851

Свято Івана Купала: полум’я, вода і квітуча папороть.

Фото без опису7 липня свято Івана Купала святкували у селах Волочиського району. Так, громада Наркевицької ОТГ цьогоріч святкувала у селі Шмирки, свято вдалося на славу, воно було веселим, колоритним, з відтворенням українських звичаїв та традицій.

На святкування чи не основного народного літнього гуляння прийшли не лише молодь та діти, а й досить поважного віку жителі села. Завітали на свято і гості.

У програмі святкування – концерт за участю колективів художньої самодіяльності Наркевицької ОТГ та, зокрема, с. Шмирки, театралізоване «купальське» дійство із дівчатами у вінках, піснями, танцями, водяним, пригощання гостей свята морозивом та ковбасками від благодійного фонду народного депутата України С. Лабазюка «Ми поруч», а для найменших Фото без описугостей свята від благодійного фонду – повітряні кульки, розваги на батутах. Також усіх частували варениками, пиріжками, рибною юшкою, солодкою ватою.

Фото без описуСвяткові заходи проходили біля місцевого ставу, де була розташована сцена.

Розпочали урочисту частину свята своїми привітаннями та побажаннями Наркевицький селищний голова ОТГ Л. Гула та староста сіл Шмирки та Личівка Т. Сліпчук.

Далі до слова запросили народного депутата України С. Лабазюка, який також завітав на свято разом із дружиною – президентом благодійного фонду «Ми поруч» В. Лабазюк.

Фото без описуСергій Петрович привітав жителів села Шмирки та усієї Наркевицької ОТГ зі святом Івана Купала, побажав усім радості, натхнення, мирного неба над головою та непохитної віри у світле майбутнє нашої держави.

Привітав зі святом Івана Купала присутніх на заході і голова райдержадміністрації В. Сергійчук, який окрім теплих слів привітань та побажань, подякував організаторам фольклорного свята «Чарівна купальська ніч» за подарований чудовий настрій.Фото без опису

Представники старшого покоління зазначили, що вже багато років у Шмирках не було такого чудового свята.

Коли стемніло, розпочалось справжнє театралізоване дійство із вінкоплетенням, водяним, вогнищем та квіткою папороті.

А завершилася «Чарівна купальська ніч» у Шмирках святковим салютом.

А от, жителі Волочиської ОТГ свято Івана Купала у цьому році відсвяткували у селі Вочківці, де відбулось гучне обрядове дійство. Варто зазначити, що святкування того дня у Вочківцях розпочались із Дня села. Урочисті заходи з нагоди свята відбулись у місцевому клубі. Жителів Вочковець із Днем села привітали народний депутат України С. Лабазюк, голова райдержадміністрації В. Сергійчук, міський голова Волочиської ОТГ К. Черниченко, заступник генерального директора з управління персоналом ТОВ «Волочиськ-агро» Л. Адамчук, старости сіл Волочиської ОТГ.

По завершенню урочистих заходів з нагоди Дня села, біля місцевого ставу розпочались «купальські» гуляння.

Фото без описуВ ході заходу жителі району дізналися більше про повір’я та звичаї, що пов’язані зі святом Івана Купала, яке відзначається в день літнього сонцестояння. За народними переказами саме у купальську ніч на коротку мить розквітає папороть, а той, хто знайде цю квітку, буде щасливим. Кожен з присутніх мав змогу взяти участь у конкурсах та забавах. Дівчата позмагались між собою у плетені віночків, які згодом пустили на воду в надії знайти щире кохання. Також усі охочі могли спробувати вареників з різними начинками, справжньої рибної юшки, домашньої випічки та різних страв. А ще було чимало розваг для найменших гостей свята.

Родзинкою свята стали співочі номери усіх старостатів громади, які зі щирою душею відтворили атмосферу справжнього купальського свята.

Молодь тієї ночі гуляла до самого ранку, а дітлахи з батьками повертались додому втомленими, але радісними.

 


 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора