Волочиська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Волочиське бюро правової допомоги інформує

Дата: 27.10.2017 15:16
Кількість переглядів: 587

Фото без опису Юридична консультація.  Пропущення строків прийняття спадщини

Ст. 1270 Цивільного кодексу України (далі ЦКУ) встановлено строк для прийняття спадщини, який становить 6 місяців та починається з дня відкриття спадщини, що є днем смерті особи або днем, з якого особа оголошується померлою. Проте, часто з ряду причин спадкоємець не встигає прийняти спадщину у визначений строк, у такому випадку він вважатиметься таким, що не прийняв її. Разом з тим, законодавство України встановлює для спадкоємця можливість відновлення пропущеного строку для прийняття спадщини.

Так, відповідно до положень ст. 1272 ЦКУ, поновлення строку для прийняття спадщини можливе двома способами.

Перший – це письмова згода спадкоємців, що вчасно прийняли спадщину. У випадку наявності такої згоди, спадкоємець, що пропустив строк для прийняття спадщини може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу за місцем відкриття спадщини.

Проте, у випадку якщо така згода відсутня, а можливості отримати її немає, ст. 1272 ЦКУ встановлено можливість спадкоємця, що пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, звернутися до суду з позовом про відновлення строку для прийняття спадщини. Так, у цьому випадку суд може визначити додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини.

Законодавство не містить переліку поважних причин пропуску строку на прийняття спадщини, у кожному окремому випадку це питання оцінюється судом. Так, причини визнаватимуться поважними у тому випадку, якщо існували значні перешкоди у прийнятті спадщини для спадкоємця. Згідно з судовою практикою, до таких відносяться, наприклад, тривала хвороба, служба у Збройних Силах України, тривале закордонне відрядження. Варто також, зазначити, що, згідно з Постановою ВСУ від 14.09.2016 року, незнання про смерть спадкодавця не вважається поважною причиною пропущення строку прийняття спадщини. Крім того, відповідно до Листа ВССУ №24-753/0/4-13 від 16.05.2013 року, судом не можуть бути визнані поважними такі причини пропуску строку для подання заяви про прийняття спадщини як юридична необізнаність позивача щодо строку та порядку прийняття спадщини, необізнаність особи про наявність спадкового майна, похилий вік, непрацездатність, незнання про існування заповіту, встановлення судом факту, що має юридичне значення для прийняття спадщини (наприклад, встановлення факту проживання однією сім'єю), невизначеність між спадкоємцями хто буде приймати спадщину, відсутність коштів для проїзду до місця відкриття спадщини, несприятливі погодні умови.

Слід також звернути увагу, що за ч. 3 ст. 1268 ЦК, спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 ЦКУ не заявив про відмову від неї. У цьому випадку поновлювати строк на прийняття спадщини не потрібно.

Також нагадуємо, що відповідно до ЗУ «Про безоплатну правову допомогу» деякі категорії громадян, а саме:

-   особи, середньомісячний сукупний доход яких не перевищує двох прожиткових мінімумів,

-      учасники АТО,

-      внутрішньо переміщені особи,

-    діти позбавлені батьківського піклування та інші особи,  мають право на безоплатну вторинну правову  допомогу (далі БВПД), тобто на безоплатну допомогу  адвоката. Оплата послуг юриста здійснюється державою, а усі фахівці права що надають БВПД є професійними адвокатами, мають адвокатські посвідчення та пройшли конкурс. Тож, якщо Ви пропустили строки вступу у спадщину та не маєте змоги їх поновити у судовому порядку,  через відсутність коштів на оплату послуг юриста звертайтесь до Хмельницького МЦ з надання БВПД та Волочиського бюро правової допомоги, тут Вам допоможуть оформити звернення на отримання безоплатної вторинної правової допомоги.

За додатковою інформацією та консультаціями просимо звертатись до  Волочиського бюро правової допомоги, яке знаходиться за адресою: м. Волочиськ, вул. Лисенка, 8-А, тел. (03845) 4-02-82

 

                        

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора