Волочиська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

До уваги громадськості!

Дата: 23.04.2019 15:13
Кількість переглядів: 1023

Американський білий метелик

    Америка?нський бі?лий мете?лик (Hyphantria cunea) —  метелик родини  Arctiidaeполіфаг, що пошкоджує понад 300 видів різних трав'янистих, кущових та деревних культур. Найулюбленішими культурами є шовковицяклен американськийайвабузинавишнягрушавиноградволоський горіхсливахмільяблуня.

     Американський білий метелик — білосніжний, з шовковистим відливом. Іноді зустрічається з темними або жовтувато-коричневими цяточками на крилах, літає в основному вночі. Живе 8—10 діб. Самки відкладають яйця на нижню частину листка, після чого гинуть.    При теплій без опадів погоді, очікується відродження шкідника друга – третя декади травня.        

 

 

     Гусениці, що відродилися, починають шкрябати епідерміс листя. Підростаючи, розповзаються по всьому дереву, а при відсутності корму мігрують на інші дерева. Життя гусениць триває 35—45 діб, але за цей час вони встигають завдати непоправної шкоди рослинам.

    Метелик розвивається у двох генераціях. Зимує у стадії лялечки на штамбах дерев, у тріщинах кори, опалому листі, ґрунті, упаковці, ящиках

    Гусениці американського білого метелика надзвичайно шкодочинні. АБМ небезпечний для майже 300 видів рослин.

    Серед садових дерев найуразливіші шовковиця, яблуня, груша, слива, айва, черешня, горіх. Вони повністю об'їдають листя на деревах, оповиваючи  гілки павутиною.

 

   Така дефоліація насаджень призводить до порушення обмінних процесів у рослинах та їх ослаблення у підсумку чого знижується врожайність та захисна, декоративна, естетична функція насаджень, погіршуються умови існування фауни. Гусениці поїдають листя,  шість-вісім гнізд шкідника на плодовому дереві здатні повністю його знищити.

Поширення

    Чужорідний вид. Батьківщиною американського білого метелика є Північна Америка.  У 1770 році вперше був описаний ентомологом Друрі.  В Європу, а саме Угорщину, американський білий метелик був завезений з вантажем з Північної Америки у 1940 році. Перші екземпляри було виявлено біля                

 м. Будапешт. До 1948 року шкідник поширився по усій Угорщині і став проникати на території інших держав європи. В Україні АБМ вперше виявлено у 1952 році в Закарпатській області. А з 1966 року відбулося поступове розповсюдження його в інші області країни.

     Станом на 1 січня 2006 року американський білий метелик виявлений на загальній площі 107 729,82 га в АР Крим, м. Севастополь та в 18 областях України, а саме, ВінницькійДніпропетровськійДонецькійЗакарпатськійЗапорізькійІвано Франківській,  КиївськійКіровоградськійЛуганськійМиколаївській,   ОдеськійПолтавськійТернопільськійХарківськійХерсонськійХмельницькійЧеркаськійЧернівецькій.

   Поширюється американський білий метелик транспортними засобами при перевезенні сільськогосподарської продукції та промислових вантажів. В пошуках статевого партнера і місця для відкладання яєць самка може летіти в середньому на відстань до 250 м. Можливе пасивне перенесення на значні відстані повітряними потоками. Середня швидкість розповсюдження у країні становить 30—40 км на рік.

Сприяє поширенню цього шкідника: 1. Глобальне потепління клімату, пом’якшення метеорологічних умов як влітку, так і взимку, що призвело до розмноження цього шкідника. 2. Висока адаптаційна здатність, низький рівень обмеження чисельності шкідника ентомофагами. 3. Тривале призупинення заходів боротьби зі шкідниками у плодових садах, лісосмугах і паркових насадженнях. 4. Недостатня увага з боку землевласників та землекористувачів до цього шкідника. 5. Добра кормова база– доволі широке для живлення АБМ коло рослин. Є ще низка об’єктивних і суб'єктивних чинників, що слугували поширенню цього небезпечного фітофагу. До них належать: недостатність фінансування на наукові розробки, значне скорочення публікацій у доступній для широкого загалу формі, в яких були б висвітлені біологічні особливості АБМ і рекомендації щодо засобів боротьби з ним.

Попередження та боротьба

   Для попередження занесення американського білого метелика слід проводити детальний огляд імпортних вантажів, вітчизняної продукції, пакувального матеріалу, транспортних засобів, що надходять з карантинних зон, регулярно обстежувати багаторічні насадження. Вивіз плодів і садивного матеріалу із заражених господарств, населених пунктів проводити за узгодженням з карантинною інспекцією.

    Також для вдалого знищення цього небезпечного шкідника громадянам необхідно не бути байдужими до стану навколишній насаджень і самостійно намагатись боротись з його розповсюдженням. Так необхідно регулярно обстежувати дерева у присадибному саду, ретельно оглядаючи крону дерева, особливо в 1-й декаді червня та у 2-й декаді серпня, коли з’являються перші павутинні гнізда гусениць I і II поколінь. Особливо ретельно оглядають шовковицю і клен ясенелистий, що ростуть на території або по межах саду, де зазвичай оселяється цей шкідник.

    Агротехнічні заходи полягають у збиранні та знищенні гусениць та кладок яєць АБМ. Гілки з гніздами гусениць обрізають і спалюють. Одне не  знищене гніздо  дасть тисячі таких гнізд в наступному році.

Для ліквідації вогнищ американського білого метелика обробляють плодові сади та лісосмуги інсектицидами дозволеними до використання в Україні.

      Українськими науковцями досліджено, що у боротьбі із американським білим метеликом доцільно включати в систему заходів захисту використання інсектицидів різної дії, що рекомендовані для боротьби із лускокрилими шкідниками зокрема: Бі-58 новий – 0,8- 2- 03л/га; Карате Зеон 050 ЕС- 0,4л/га; Каліпсо 480SC – 0,25л/га; Конфідор -0,2- 03 л/га; Моспілан – 0,33кг/га. Матч- 050ЕС- 1л/га, Номолт- 0,00,7л/га.,. Інсектициди застосовують у період появи гусениць ІІ-ІІІ віків як першої, так і другої генерації.

  У зоні поширення шкідника, особливо в населених пунктах, рекомендується застосування бактеріальних препаратів  Актофіт- 2л/га та Скарадо М 3-5 кг/га, Гаубсин-10 л/га .

Застосування активних засобів захисту має бути з урахуванням антирезистентних заходів, щоб шкідник не набув звикання до будь-якого інсектициду та біологічно активних речовин.


  Головний спеціаліст відділу прогнозувння, фітосанітарної діагностики та аналізу ризиків           В. Заболотний


 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора