Волочиська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Засідання ради регіонального розвитку. Перший заступник голови адміністрації Олег Карун резюмував реалізовані заходи соціально-економічного розвитку Волочиського району за 2015-2018 роки

Дата: 12.12.2018 14:53
Кількість переглядів: 1412

Фото без описуПротягом 2015-2018 років райдержадміністрацією разом з органами місцевого самоврядування вживалися заходи щодо забезпечення комплексного розвитку району, належного життєвого рівня населення та стабільної суспільно-політичної ситуації. З метою вирішення актуальних питань життєдіяльності району особлива увага приділялася організації виконання визначених пріоритетів Програми соціально-економічного розвитку Волочиського району.

Сьогодні стабільно працює промисловість району. В основне звітне коло промисловості входить 18 промислових підприємств, які представлені харчовою, машинобудівною, легкою, виробництвом неметалевих виробів та іншими галузями. В промисловості зайнято близько 40% середньооблікової кількості штатних працівників району. Так, за крайні три роки ними реалізовано продукції на суму понад 3 млрд грн. Стабільно нарощують обсяги виробництва такі потужні промислові підприємства, як: Волочиський машинобудівний завод ПАТ «Мотор Січ», ТОВ «Наркевицький цукровий завод»,  ПП «Аграрна компанія 2004», ТОВ «Волочиськ агро», цегельні заводи філія ТОВ «Тернопільбуд» та ТОВ «Волочиський цегельник».Фото без опису


Фото без опису

Волочищина традиційно та впевнено утримує лідируючі позиції в аграрному секторі. На сьогодні працює 111 сільгосппідприємств та фермерських господарств, які обробляють понад 63 тис. га землі. Очікуваний валовий збір зернових та зернобобових культур по сільськогосподарських підприємствах району у 2018 році складе 227,7 тис. тонн при середній врожайності 75,8 ц/га, що є одними із кращих показників по області та повністю забезпечує продовольчу безпеку району і генерує ресурс для експорту.

Фото без опису

Щорічно зростає і розмір орендної плати за землю: із 5,23% у 2015 до 9,23% від нормативно грошової оцінки у 2018 році. По району налічується 19,9 тис пайовиків, земельний фонд яких складає 51,9 тис га землі, а середній розмір паю становить 2,61 га.

Фото без опису

Відзначаємо і галузь тваринництва. Станом на 1 грудня цього року в сільськогосподарських формуваннях району нараховується 5313 голів ВРХ, в т. ч. корів 2864 голів, поголів’я свиней становить 15983 голів (або +1,5 тис. до минулого року), на птахофабриці нараховується 260 тис. голів птиці. Реалізація м’яса понад 4,8 тис. тонн, а виробництво молока 14,3 тис тонн, надій молока на корову 4,9 тони.

Фото без опису

У 2015-2018 роках підприємства району виконали будівельні роботи на суму 55,4 млн грн. Протягом 9 місяців 2018 року прийнято в експлуатацію 1482 кв. м загальної площі, що становить 89,9% до січня-вересня 2017 року.

Фото без опису

Пріоритетним завданням перед нами стоїть зростання інвестиційної привабливості економіки району, дальший розвиток промислового і сільськогосподарського виробництва.

Протягом 2015-2017 років в розвиток економіки району за рахунок всіх джерел фінансування вкладено 1 млрд 796 млн грн капітальних інвестицій, а за 9 місяців поточного 2018 року ще 411,2 млн. грн., або майже 7% загальнообласного показника (друге місце серед районів області).

Фото без опису

Найбільше коштів – понад 88% це інвестиції у сільське господарство.

Так, за останні роки на Наркевицькому цукровому заводі проводиться активна модернізація виробничих процесів, зокрема, придбано нову сушку, модернізовано котли, встановлено нові центрифуги та прес. Також розпочато будівництво складу неупакованого цукру-піску силосного типу ємністю 60 тис. тонн та заплановано провести реконструкцію жомогрануляційного комплексу зі складом зберігання жому на 8000 тонн.

Цегельний завод ТОВ «Тернопільбуд» перевів технологічний процес випалювання цегли з природного газу на вугілля.

Минулого року запущено в дію перший цех з пошиття  верхнього одягу Волочиської швейної фабрики ТОВ «Т-Стиль», створено 49 робочих місця. В планах запуск ще чотирьох ліній.

В поточному році розпочав виробничу діяльність ТОВ ВКФ «Продрезерв» (консервний завод), що спеціалізується по виробництву м’ясних консервів. На підприємстві створено  20 робочих місць.

ПП «Аграрна компанія 2004» запустила завод по виробництву соняшникової олії, провела посадку яблуневого саду в с.Великі Жеребки площею 70 га.  Розпочато будівництво комплексу зберігання та відвантаження фруктів. Продовжується будівництво репродукторів, реконструкцію свиноферм та свинокомплексу.

Не відстають і у ТОВ «Волочиськ агро», де стабільно розвивається тваринництво та ТОВ «Подільська зернова компанія», оновлюючи машинно-тракторний парк.

В районі триває будівництво двома інвесторами  двох сонячних електростанцій (кожна потужністю 3 МВт): одна на території Волочиської  міської  ОТГ – ТОВ «Укрекоенергосистема»; друга – на території Війтовецької селищної ОТГ в с. Кривачинці - ТОВ «Сонячна Енергія Захід».

Волочиський район має добре розвинуту транспортну мережу. Протягом 2015-2018 років проведено поточні та капітальні ремонти місцевих комунальних доріг на загальну суму понад 37,2 млн грн.

Фото без опису

Три роки тому стартувала реформа місцевого самоврядування, яка базується на основі положень Європейської Хартії місцевого самоврядування і впроваджується на основі Концепції реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади. Згідно першого перспективного плану формування громад від квітня 2015 року в районі передбачалося створення двох громад з центрами у Волочиську та Наркевичах, однак вже восени того ж року обласна адміністрація та Кабмін затвердили перспективний план із трьома громадами.

У рамках реалізації реформи децентралізації влади у Волочиському районі з першого січня 2016 року почали розвиватися три об’єднані територіальні громади, площа яких становила понад 943 кв. км (85,5% площі району).

До складу громад на початку реформи увійшло 38 базових рад з населенням 46,9 тис. осіб (90,2% від населення району).

Станом на листопад цього року, у зв’язку із приєднанням Соломнянської сільської ради до Волочиської ОТГ, площа території громад займає 980 кв. км (85,9% території) з населенням 48,5 тис. жителів (93,3% від населення району).

Фото без опису

А згідно оновленого в листопаді, розпорядженням Кабінету Міністрів України, перспективного плану формування територій громад, в разі прийняття рішення про завершення періоду добровільного об’єднання та початку адміністрування передбачається, що Богданівська, Купільська, Поповецька, Холодецька сільські ради будуть приєднані до Волочиської ОТГ, а Новогреблівська до Базалійської.

Починаючи з 1 січня 2016 року держава почала фінансово підтримувати об’єднані територіальні громади та передбачила в державному бюджеті субвенцію на формування інфраструктури їх територій. Загальний розмір цієї субвенції за три останні роки складає понад 57 млн грн для ОТГ нашого району. А це дало змогу реалізувати 66 проектів та заходів на ввірених ОТГ територіях. Закипіла робота: ремонтуються дороги, рекреаційні майданчики, оновлюються будівлі шкіл, дитячих садків, ФАПів та амбулаторій, відкриваються спортивні і культурні центри. Громади, які створюються як основа нового ефективного місцевого самоврядування, наповнилися якісним змістом.

Фото без описуФото без опису

Найбільше коштів за проектами - 37%, громади району спрямовали на закупівлю спецтехніки, 22% - ремонт комунальних доріг, 16% на будівництво водогонів та мереж вуличного освітлення, 14% - культура, 7% - освіта,
4%  - медицина. На слайдах можемо бачити ці об’єкти.

Фото без описуФото без описуФото без опису

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

Крім того, не зважаючи на брак досвіду з реалізації інвестиційних проектів, громади району, на відміну від окремих по області, довели свою здатність працювати на результат - вони щороку освоюють 100% коштів субвенції на розвиток інфраструктури.

За 2015-2018 роки за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку проводилося фінансування 6 об’єктів соціально-культурного та житлово-комунального господарства загальною вартістю 11 млн гривень.

Серед них:

  • Модульна котельня по вул. Пушкіна, 14 м. Волочиськ, потужністю 1,26 МВт  - 2,2 млн грн
  • Волочиська ЦРЛ: реконструкція хірургічного корпусу (2,5 млн грн), ремонт харчоблоку 2,2 млн
  • Війтовецька ОТГ – будівництво водогону с. Сарнів 1,9 млн
  • Наркевицька ОТГ – ремонт амбулаторії в Наркевичах -1,3 млн та будівництво водогону с. Бубнівка – 900 тис. грн

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

Також у 2017-2018 роках освоєно 7,4 млн грн коштів субвенції обласного бюджету на водогони в селах Пахутинці, Шмирки, Бубнівка, Баглаї, Юхимівці, Чернява та Кущівка Наркевицької ОТГ та с. Бокиївка і с. Порохня Війтовецької ОТГ.

Фото без опису

Завдяки співпраці з народними депутатами на проекти соціально-економічного розвитку Волочиського району 2016-2018 років вдалося залучити понад 40,7 млн грн коштів так званої «політичної» субвенції, що дало змогу реалізувати 250 проектів, заходів з фінансування будівництва, реконструкції, капітального ремонту, придбання обладнання.Фото без опису

На слайдах можете бачити зроблену роботу по окремих об’єктах.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

Фото без описуФото без описуФото без опису

Ще кілька слів про бюджети.

Першим кроком на шляху реалізації реформи з місцевого самоврядування стало завдання щодо фінансової децентралізації, яка розпочалася з прийняття змін до Бюджетного та Податкового кодексів України. Про позитивні результати фінансової децентралізації вже багато раз наголошувалося – це щорічне зростання обсягів власних ресурсів місцевих бюджетів, їх частки в структурі зведеного бюджету, можливість органів місцевого самоврядування спрямовувати кошти на видатки розвитку, реалізація інфраструктурних проектів та ін.

Також, крім передачі органам місцевого самоврядування додаткових видаткових повноважень та стабільних джерел доходів для їх реалізації, було закладено законодавчі основи для стимулювання територіальних громад до об’єднання та переходу на прямі міжбюджетні відносини з ресурсним забезпеченням і повноваженнями, як для міст обласного значення.

Так, на слайді можемо бачимо, що протягом 2015-2018 років доходи місцевих бюджетів Волочиського району зросли на 107,6 млн грн, або у 2,3 рази. А, якщо брати до уваги детальний фінансовий аналіз щодо виконання місцевих бюджетів ОТГ, підготовлений групою з фінансового моніторингу Центрального офісу реформ при Мінрегіоні, констатуємо, що надходження до загального фонду місцевих бюджетів ОТГ зросли майже в 7 разів, порівняно з надходженнями 2015 року до їх місцевих рад.

Фото без опису

Ці фінансові ресурси, дозволили громадам:

- фінансувати заклади середньої освіти та дитячі садочки; забезпечувати утримання та організацію роботи закладів культури  та медичних установ;

-  утримувати свої виконавчі апарати;

- реалізувати проведення ремонтів доріг та благоустрою територій;

- надавати адміністративні послуги, створювати в громадах відповідні центри та здійснювати інші видатки, які віднесені до їх повноважень.

В контексті наповнення місцевих бюджетів не можу оминути питання рівня заробітної плати в районі. Так, на слайді можемо бачити динаміку починаючи з 2014 року. На сьогодні, за даними моніторингу середня заробітна плата по району за жовтень 2018 року на 1 штатного працівника  становить 6855 грн.Фото без опису

Середня заробітна плата на одного штатного працівника в галузі сільського господарства та пов’язаних з ним послуг – 7410 грн., по промисловості – 6695 грн., по комунальних організаціях – 7360 грн.,  по закладах освіти – 5555 грн., культури – 5119 грн., охорони здоров’я – 4885 грн.Фото без опису

Приємно відзначити, що в районі забезпечується своєчасна виплата заробітної плати працівникам підприємств, установ та організацій усіх форм власності. Станом на 01 грудня 2018 р. заборгованість із виплати заробітної плати по району відсутня.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора