Волочиська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Відродження промисловості та розвиток економіки визначені головним пріоритетом в діалозі Уряду та профспілок, - зустріч Прем'єр-міністра з лідерами профспілкових об'єднань країни

Дата: 08.11.2017 14:43
Кількість переглядів: 404

                                                                                                                                                                                                   Відродження промисловості України та розвиток економіки визначені ключовим пріоритетом роботи Уряду та головним орієнтиром діалогу та співробітництва Кабінету Міністрів з основними профспілковими об’єднаннями держави. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час зустрічі з представниками  найбільш  впливових профспілкових організацій України та промислових об’єднань. 

«Нам вдалося побудувати діалог, у якому ми знаходимо рішення. Перед нами стоять безпрецедентні виклики, але нам вдалося стабілізувати ситуацію в економіці, впровадити низку системних рішень в оплаті праці, в пенсійній системі. Ми виходимо на новий бюджетній рік, будемо впроваджувати  реформи в освіті та охороні здоров’я, - сказав Глава Уряду. - Наголошую на тому, що для мене головний пріоритет – розвиток економіки. І те, що буде продукувати економіка, ми маємо розумно інвестувати в якість життя громадян. Ми маємо знаходити баланс між потребами та можливостями, які є в державі». 

Присутні на зустрічі підкреслили, що в державі є і залишаються невирішеними багато проблем, в тому числі, в соціальній сфері. Натомість позитивним є факт запровадження Урядом програм підтримки розвитку промисловості та зміцнення соціальних стандартів, зокрема щодо збільшення зарплат, змін в пенсійній реформі, збереження політики надання комунальних субсидій. Прийнятною є і динаміка виконання Генеральної тристоронньої угоди  регулювання основних принципів та норм реалізації соціально- економічної політики і трудових відносин в Україні, укладеної на 2016-2017 роки.

Учасники зібрання наводили статистику, згідно з якою в Україні з початку року значно зросла кількість людей, які отримують зарплати більше мінімальної. Ще у грудні минулого року питома вага людей, яким було нараховано зарплати менше 3200 грн, становила понад 40%, нині це тільки 20%. В абсолютних цифрах понад 2 млн людей отримують нині підвищену зарплату. З початку року на 24,3% збільшилася кількість людей, які отримують зарплати більше 10 тис. грн. Більш ніж на третину в середньому  збільшилися зарплати лікарів та працівників освіти та науки. Кількість зареєстрованих безробітних – вересень 2017 року до вересня 2016 року – скоротилась на 11,3%. Все це дало можливість наростити надходження на ЄСВ на 39,3 млрд грн і таким чином посилити бюджет Пенсійного фонду. А в результаті ухвалених у жовтні рішень щодо пенсійної реформи в Україні на третину скоротилася кількість пенсіонерів, які отримують пенсії менше 2 тис. грн, натомість втричі (3,3 раза) зросла кількість пенсіонерів, які отримують пенсії розміром від 5 до 10 тис. грн.

Пріоритетами проекту нової угоди  - на 2018 рік – визначені подальше економічне зростання, ефективне врядування, розвиток людського капіталу, верховенство права і боротьба з корупцією, безпека та оборона. 

Підсумовуючи зустріч, Глава Уряду підкреслив, що закладені Урядом на 2018 рік показники зростання відносно невеликі, але за умов впровадження реформ – в тому числі реформ в освіті та охороні здоров'я, вони можуть бути збільшені.

Одним з інструментів досягнення мети, впевнений Глава Уряду, є конструктивний і багатосторонній діалог - на рівні міністерств, відомств, органів місцевої влади та профспілкових об’єднань. Профспілки, впевнений Глава Уряду, мають відігравати роль свого роду «тиску» в питаннях модернізації галузей промисловості, покращання умов праці, збільшення можливостей держави - в частині забезпечення власними ресурсами, створення стартапів та індустріальних парків, в питаннях розумного «лобізму» національного виробника, передусім із значною доданою вартістю, а також у вирішенні соціальних питань – в тому числі, питань тарифоутворення на місцях.

«Ми згодні, що зростання, яке ми закладаємо на рівні 3% - це недостатньо. Але навіть ці 3% - це на 400 млрд грн більше виробленої продукції і понад 170 млрд грн зростання фонду заробітної плати, - сказав Володимир Гройсман. – І ми маємо можливості ці показники збільшити вдвічі».

В цьому контексті Прем’єр-міністр закликав  профспілкових лідерів сконцентруватися і представити своє бачення промислового розвитку України, передусім видобувних галузей, на 2018 рік в максимально короткі терміни – в період між першим та другим читанням проекту держбюджету. «Чекаю пропозицій по галузях, - зазначив Володимир Гройсман.  – Якщо є кращі рішення, пропонуйте. Але ходити з протягнутою рукою – це не наша доля. У нас інша доля і інші можливості. За десятиріччя ми можемо досягти успіху і бути однією з найбільш розвинених економік світу. 5-7% (зростання ВВП щороку) можуть бути реальністю нашого зростання».

За матеріалами з сайту «Урядовий портал» http://www.kmu.gov.ua/


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора