Волочиська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Право на реабілітаційне лікування за кошти Фонду має кожен працевлаштований українець

Дата: 02.03.2018 14:16
Кількість переглядів: 454

 

Медична реабілітація після перенесених захворювань і травм у санаторно-курортних закладах здійснюється за рахунок коштів Фонду соціального страхування України (далі – Фонд), який відшкодовує 100% витрат на проходження відновлювального лікування.Наразі Фонд активно продовжує практичне втілення соціального механізму «гроші ходять за людиною».

Зокрема, такий прогресивний підхід запроваджено постановою правління Фонду від 13.07.2017 № 39, якою затверджено Порядок відшкодування витрат за надані соціальні послуги з лікування застрахованих осіб та членів їх сімей після перенесених захворювань і травм у реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів за рахунок коштів Фонду соціального страхування України (далі – Порядок).

З 01 січня 2018 року застрахована особа має право вільного вибору реабілітаційного відділення санаторно-курортного закладу відповідно до медичних показань за профілем медичної реабілітації. Виконавчою дирекцією Фонду затверджено відповідний перелік санаторіїв, які мають право надавати послуги за різними профілями лікування. Цей перелік оприлюднюється для ознайомлення на офіційному веб-сайті Фонду та постійно оновлюється.

Фонд фінансує медичну реабілітацію за профілями: нейрореабілітація, м’язово-скелетна реабілітація, кардіо-пульмонарна реабілітація, медико-психологічна реабілітація учасників АТО, реабілітація після оперативних втручань на органах зору, реабілітація при порушенні перебігу вагітності, інша (соматична) реабілітація (після оперативних втручань на органах травлення, сечостатевої системи, жіночих статевих органах).

Правом на відновлення здоров’я за рахунок коштів Фонду може скористатись кожна застрахована особа (яка сплачує та/або за яку сплачується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування) у разі настання страхового випадку в період роботи.

Підтвердженням потреби в подальшому лікуванні у реабілітаційному відділенні санаторно-курортного закладу є висновок лікарсько-консультативної комісії лікувального закладу, в якому застрахована особа перебуває на стаціонарному лікуванні.

Для отримання застрахованою особою відновлювального лікування медичний заклад має проінформувати робочий орган Фонду про страховий випадок пацієнта, що має покази для проходження реабілітації. Працівник робочого органу Фондувідвідує застраховану особу в закладі охорони здоров’я, де перебуває зазначена особа на стаціонарному лікуванні, не пізніше наступного дня з моменту повідомлення про страховий випадок для надання роз’яснення про порядок забезпечення реабілітаційним лікуванням застрахованих осіб за рахунок коштів Фонду та оформлення заяви про забезпечення реабілітаційним лікуванням. Людині надається для ознайомлення перелік санаторіїв у розрізі профілів медичної реабілітації, які відповідають вимогам за профілем його хвороби, і вона сама обирає санаторно-курортний заклад.

Від застрахованої особи необхідно лише пред’явити висновок ЛКК, оригінали паспорта, свідоцтва про народження дитини (у разі необхідності отримання послуг із реабілітаційного лікування дитини), довідку про безпосередню участь особи в АТО (у разі отримання послуг із медико-психологічної реабілітації учасників АТО). Всю іншу інформацію Фонд самостійно дізнається в електронному реєстрі.

На підставі отриманої інформації від закладу охорони здоров’я про потребу в подальшій реабілітації хворого, який перебуває у них на лікуванні, та вибору застрахованою особою санаторно-курортного закладу орган Фонду надсилає санаторно-курортному закладу заяву цієї особи для узгодження можливості прийому її в санаторій. У разі отримання згоди робочим органом Фонду готується та укладається тристоронній Договір (між застрахованою особою, органом Фонду та санаторієм) із узгодженою датою заїзду.

Договір є документом, що надає право застрахованій особі на отримання послуг із реабілітаційного лікування у санаторно-курортному закладі, а санаторно-курортному закладу– на отримання від Фонду відшкодування витрат за надані послуги. У Договорі обов’язково буде зазначатися профіль медичної реабілітації, термін лікування (визначається лікуючим лікарем та ЛКК, але не більше 24 днів) та дата початку лікування.

Після завершення хворим курсу реабілітації орган Фонду згідно з актом приймання-передачі та рахунку перераховує санаторію вартість фактично наданих послуг із реабілітації (діагностичні та лікувальні послуги, що надаються за призначенням лікаря та за відсутності протипоказань, послуги з харчування та проживання).

На весь період стаціонарного та реабілітаційного лікування застрахованій особі видається листок непрацездатності.

Детальну консультацію про порядок можливості реабілітаційного лікування можна отримати безпосередньо у відділеннях управління виконавчої дирекції Фонду, контактна інформація про які розміщена на суб-порталі управління за посиланням: http://www.fse.gov.ua/fse/control/khm/uk/publish/article/80782.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора