Волочиська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Українська Гельсінська Група у вітчизняному та світовому правозахисному русі

Дата: 09.11.2016 13:02
Кількість переглядів: 636

Фото без описуНа виконання Указу Президента України від 4 квітня 2016 року № 126 «Про відзначення 40-ї річниці створення Української Громадської Групи сприяння виконанню Гельсінських угод» з метою належного відзначення даної річниці у навчальних закладах району та установах культури проведено тематичні інформаційно-освітні заходи, присвячені громадсько-політичній та правозахисній діяльності Української Громадської Групи. Так, 9 листопада у центральній бібліотеці міста відбувся захід "Українська Гельсінська Група у вітчизняному та світовому правозахисному русі" з залученням громадськості та учнівської молоді у ході якого ведучі розповіли присутнім, як  40 років тому, 9 листопада 1976 року, Микола Данилович Руденко на прес-конференції в Москві оголосив про створення в Україні цієї правозахисної організації. Українська громадська група сприяння виконанню Гельсінських угод, відома також як Українська Гельсінська група (УГГ), об’єднання діячів українського правозахисного руху, утворене в Україні 9 листопада 1976. На 50-тисячному мітингу у Львові 7 липня 1988 році на її основі було проголошено створення Української Гельсінської спілки (УГС).

Фото без описуЗаснована Українська Гельсінкська Група за ініціативою письменника і філософа Миколи Руденка, генерала Петра Григоренка – члена Московської Гельсінкської Групи, громадської діячки Оксани Мешко, письменника-фантаста Олеся Бердинка, юриста Левка Лук’яненка.

Українська громадська група сприяння виконанню Гельсінських угод посідає в історії українського правозахисного і національно-визвольного руху визначне місце. В УГГ в зародковому стані бачимо витоки більшості донині чинних в Україні правозахисних організацій, національно-демократичних партій, які разом з іншими чинниками привели Україну до незалежності, де відкрилася можливість побудувати правове суспільство, яке відповідатиме як волелюбному духові українського народу, так і букві міжнародних правових актів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора