Волочиська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Уряд України та ООН Жінки в Україні розширюють співпрацю

Дата: 09.07.2018 12:42
Кількість переглядів: 561

 

Уряд України та структура Організації Об’єднаних Націй з питань ґендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок в Україні (ООН Жінки в Україні) 6 липня підписали Угоду, яка створює підстави для підвищення статусу офісу ООН Жінки в Україні до Національного бюро (Country Office). Це дозволить розширити співпрацю в сфері ґендерної рівності в Україні і посилити реалізацію програм, спрямованих на захист інтересів українських жінок.

Угоду підписали Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе та керівниця програм/Голова Офісу ООН Жінки в Україні Анастасія Дівінська.

Фото без опису

«Із підписанням цієї Угоди ми очікуємо на ще більш широку підтримку та партнерство ООН Жінки у боротьбі за соціальну справедливість та покращення життя кожної жінки й дівчинки в нашій країні», – зазначила Віце-прем’єр-міністр. Вона додала, що перемовини з Виконавчою директоркою ООН Жінки Фумзіле Мламбо-Нгкукою про підвищення статусу офісу ООН Жінки в Україні були проведені під час останньої зустрічі на 62-й сесії Комісії ООН зі статусу жінок. Іванна Климуш-Цинцадзе підкреслила, що Україна завжди отримує підтримку від структури ООН Жінки на рівні штаб-квартири організації.

За її словами, питання ґендерної рівності протягом останніх 1,5 року проходять наскрізною темою діяльності Уряду, адже ґендерна рівність є цілком конкретним фактором економічного та суспільного розвитку та індикатором зрілості держави. Вперше в Україні у Плані дій Уряду акцентовано увагу на ґендерних пріоритетах. Саме ООН Жінки в Україні є одним з основних фахових помічників та надійних партнерів Уряду на цьому шляху.

Фото без опису

«ООН Жінки зробили дуже вагомий внесок у посилення прав жінок та ґендерної рівності в Україні, особливо в контексті триваючої зовнішньої агресії. Наша спільна робота призвела до досягнення відчутних результатів та згенерувала попит на подальшу підтримку Урядом», – зазначила Іванна Климпуш-Цинцадзе. Серед прикладів такої співпраці вона навела посилення державного механізму ґендерної рівності, який відповідає міжнародним стандартам. Ґендерний компонент закладено до реформ сектору безпеки і оборони, зокрема до Річної національної програми Україна-НАТО. Питання, пов’язані з порядком денним резолюції Ради безпеки ООН «Жінки, Мир, Безпека» також проходять наскрізною темою виконання реформ сектору. Потреби найбільш вразливих категорій жінок та дівчат знайшли відображення у процесах місцевого розвитку та відновлення в постраждалих від конфлікту регіонах України. Наразі до ухвалення готується ще один важливий національний документ, який ліквідує прогалини у захисті прав жінок та дівчат – План виконання Заключних зауважень Комітету з ліквідації всіх форм дискримінації щодо жінок, наданих Україні.

Віце-прем’єр-міністр зазначила, що підтримка структури ООН Жінки є надважливою для Уряду під час розробки та впровадження політик, здійснення реформ та для законодавчої роботи з метою подолання множинної дискримінації, з якою українські жінки та дівчата з вразливих груп стикаються кожного дня.

Фото без опису

«Для ООН Жінки це привілей – бути партнером Уряду України в його зусиллях з розширення прав і можливостей жінок і дівчат в усіх сферах життя. Протягом останніх чотирьох років жінки та дівчата України стикнулися з труднощами безпрецедентного масштабу за часи історії незалежності. Країна також зазнала швидких змін у своєму політичному, соціальному та економічному ландшафті. Тим не менше, Уряд України ніколи не використовував це як привід для того, щоб ігнорувати питання дотримання прав жінок і розширення їх можливостей. Навпаки, Україна постійно вживала заходів задля виконання своїх державних зобов’язань щодо дотримання прав людини та ґендерної рівності. Саме в цей непростий період Уряд України активізував роботу з виконання зобов’язань щодо прав жінок та здійснив цілий комплекс заходів для подолання нерівності та множинної дискримінації через свої реформи і зусилля з відновлення та побудови миру», – заявила Анастасія Дівінська.

Вона підтвердила готовність структури ООН Жінки підтримувати Уряд України у зміцненні національного механізму із забезпечення рівних прав і можливостей жінок та чоловіків та його ролі у впровадженні ґендерної рівності та дотриманні прав жінок і дівчат. «Будьте впевнені, що можете розраховувати на наш досвід та сприяння. ООН Жінки як ніколи серйозно налаштовані та готові до подальшої інтенсивної роботи», – додала Голова Офісу ООН Жінки в Україні.

У заході, присвяченому підписанню Угоди, також взяла участь народний депутат, член МФО «Рівні-можливості» Марія Іонова. «Ми дуже тішимось підписанням Угоди про партнерство між Урядом України та структурою ООН Жінки в Україні. Наразі маємо дуже багато спільних завдань та проектів, і я впевнена, що завдяки злагодженій роботі Офісу Віце-прем’єр-міністра, агенції ООН Жінки та депутатському корпусу у нас будуть хороші результати», – підкреслила Марія Іонова.

У заході також взяли участь заступник Міністра закордонних справ Сергій Кислиця та заступник Міністра соціальної політики з питань європейської інтеграції Олександра Чуркіна.

Фото без опису

Довідково:

Офіс ООН Жінки в Україні розпочав свою роботу в жовтні 2015 року. Його діяльність здійснюється в рамках Стратегічного плану ООН Жінки, затвердженого Виконавчою Радою ООН Жінки, та спрямовується на підтримку та допомогу Уряду України в реалізації проектів для досягнення ґендерної рівності.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора