Волочиська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Відбулося засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при райдержадміністрації

Дата: 11.05.2019 11:51
Кількість переглядів: 1120

Фото без опису11 травня  відбулося засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при райдержадміністрації під головуванням першого заступника голови адміністрації О.Каруна.

Олег Васильович повідомив, що засідання комісії проводиться у зв’язку з виявленням нових випадків африканської чуми свиней у квітні поточного року на території Хмельницької області,  а саме: в господарстві ТОВ «Оболонь - Агро» Чемеровецький  район с. Почапинці, а також в Теронопільськоій  області Підволочиського району  с. Токи.

  З інформацією виступив  начальник Волочиського районного  управління ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області Микуляк М. Я., який доповів, що основним завданням служби ветеринарної медицини району є недопущення занесення інфекційних захворювань тварин на територію Волочиського району та безпека тварин  і людей від особливо небезпечних інфекційних захворювань.

 Ситуація щодо африканської чуми свиней (АЧС) залишається напруженою, так як на території Підволочиського району с. Токи, суміжне село з

с. Ожигівці Волочиського району виявлено спалах захворювання на АЧС. У вказаному господарстві проведенні відповідні заходи щодо локалізації, ліквідації  даного захворювання  та недопущення подальшого його поширення відповідно до вимог чинної Інструкції з профілактики та боротьби з африканською чумою свиней. Наявне поголів'я свиней в кількості 258 голів в даному господарстві було забито  безкровним методом, трупи тварин знищено, проведено вимушену дезінфекцію тваринницького приміщення та прилеглих територій.  Відповідно до карантинних заходів, в межі «зони нагляду» увійшли населені пункти Волочиського району:  

с. Ожигівці, с. Соболівка, с.Вільшани, с. Петрівське, с. Вочківці, с. Курилівка, с. Яхнівці, с. Авратин,с. Щаснівка.  Передбачені заходи в зоні нагляду, а саме: облік всього свинопоголів’я в господарствах усіх форм власності, знищення бродячих котів та собак гуманними методами, а також проведення дератизації власниками господарств усіх форм власності, заборона торгівлі на ринках живими свиньми та продуктами з них.

  Крім того, було розглянуто питання по посиленню роботи спільних мобільних груп працівників Національної поліції  та Держпродспоживслужби.

Працівниками Волочиської районної державної лікарні ветеринарної медицини щоденно ведеться контроль за загибеллю та захворюванням свиней, проте не всі власники свиногосподарств своєчасно повідомляють ветеринарну службу про загибель свиней. Основними недоліками свиногосподарств є недотримання власниками «закритого» режиму роботи, та безконтрольне переміщення живих тварин.

На сьогоднішній день у 18-ти свиногосподарствах району утримується  14750 голів свиней. Усі керівники свиногосподарств ознайомлені із ветеринарно-санітарними вимогами , необхідністю переведення господарств у «закритий режим» роботи, а також їм вручено  план дій при підозрі виникнення АЧС. Не дивлячись на міри впливу керівництво деяких свиногосподарств продовжує ігнорувати виконання заходів по переведенню підпорядкованих об’єктів в «закритий» режим і своєю бездіяльністю і зверхністю посилюють загрозу занесення збудника і виникнення АЧС

 не тільки в своїх господарствах, а  й  на всій території району в цілому.

З метою підтримання стабільної епізоотичної ситуації та недопущення поширення на територію Волочиського району  АЧС та інших інфекційних захворювань тварин Державна надзвичайна протиепізоотична комісія при Волочиській районній державній адміністрації прийняла відповідні рішення, які є обов’язковими до виконання.

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора