Волочиська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Підсумки соціально-економічного розвитку області за 9 місяців 2017 року

Дата: 26.10.2017 17:55
Кількість переглядів: 500

Про підсумки соціально-економічного розвитку області за 9 місяців 2017 року доповів директор Департаменту економічного розвитку, промисловості та інфраструктури облдержадміністрації Юрій Гриневич, під час засідання колегії облдержадміністрації.

Так, за січень-серпень 2017 року індекс промислового виробництва становив 104,8% (у відповідному періоді минулого року – 98,1%). У добувній та переробній промисловості обсяги випуску продукції збільшилися на 6 відсотків.

Обсяги промислової продукції зросли у текстильному виробництві, ви­робництві одягу, шкіри, виробів зі шкіри та інших матеріалів – на 42,3%, виробництві хімічних речовин і хімічної продукції – на 13,0%, харчових про­дуктів, напоїв і тютюнових виробів – на 12,8%, металургійному виробництві, виробництві готових металевих виробів, крім машин і устаткування – на 9,2%, виготовленні виробів з деревини, виробництві паперу та поліграфічної діяль­ності – на 4,8%, у галузі машинобудування, крім ремонту і монтажу машин і устаткування – на 2,4 відсотка.

До прикладу: у Старосинявському районі ведеться будівництво найбільшого у Європі заводу з переробки сої ТОВ “А.Т.К.”, де виготовлятиметься соєва олія вищого ґатунку та шрот для харчової промисловості. Загалом вклад інвестицій у під­приємство становить 1,5 млрд. гривень. Планова потужність заводу – 1500 тонн на добу загальна кількість працюючих має сягнути 205 осіб.

Підприємством ТОВ “Теофіпольська енергетична компанія” здійсню­ється будівництво біогазової установки з виробництва електроенергії з біогазу. Першу чергу будівництва введено у кінці вересня 2017 року. Це другий за величиною в Україні біогазовий комплекс потужністю 5,1 Мвт. Вже в най­ближчі місяці, після запуску другої черги потужністю 10,5 мВт, в Європі з’явиться найбільший комплекс, сумарна потужність якого становить 15,6 мВт.

Загалом промисловими підприємствами за січень-серпень 2017 року реалізовано промислової продукції (товарів, послуг) майже на 25,0 млрд.грн., що на 28% більше ніж торік.

Щодо виробництва продукції сільського господарства в усіх категоріях господарств, то воно зросло у порівнянні з минулим роком на 3,9 відсотка.

Так, агроформування області повністю завершили збирання ранніх зернових і зернобобових культур, валовий збір яких становить майже 2 млн. тонн при середній урожайності понад 56 ц з га, що є найвищим показником у державі. Продовжується збирання пізніх культур, таких як цукрові буряки, соя, соняшник, кукурудза.

Агроформуваннями області закладається потужне підґрунтя до врожаю наступного року. Забезпечено посів озимих зернових культур на площі 128,6 тис. га (58% до прогнозу) та 54 тис. га озимого ріпаку.

Для розвитку сільського господарства підприємствами області проводиться робота з упровадження інвестиційних проектів за рахунок власних коштів. Так, з початку року проводяться роботи на 12 об’єктах з будівництва та реконструкції, зокрема у галузі рослинництва – 4, тваринництва – 7 та у сфері обслуговування сільськогосподарської техніки – 1 об’єкт. За звітний період введено в дію 2 об’єкти.

У січні-серпні 2017 року вантажообіг підприємств транспорту області становив 1090,4 млн.ткм, що на 6,5% менше обсягу відповідного періоду минулого року. Перевезено 5515,7 тис. тонн вантажів, що на 5% менше ніж торік. Автомобільним та тролейбусним транспортом виконано пасажиро­оборот в обсязі 747,6 млн.пас.км, що на 2,1% більше обсягу відповідного періоду попереднього року. Послугами пасажирського транспорту скори­сталося 73,7 млн. пасажирів, що на 1,4% більше ніж торік.

Продовжуючи доповідь Юрій Валентинович відмітив, що за січень-серпень підприємствами області виконано будівельних робіт на суму 943,0 млн.грн., що на 5,1% більше у порівнянні з відповідним періо­дом минулого року.

У січні-червні 2017 року підприємствами та організаціями області за рахунок усіх джерел фінансування освоєно 3876,3 млн.грн. капітальних інве­стицій, що у порівняних цінах на 27,2% більше обсягу капітальних інвестицій за відповідний період минулого року.

Обсяг внесених з початку інвестування в економіку області прямих іно­земних інвестицій на 01 липня 2017 року становив 167,4 млн.дол. США, що на 5,8% більше ніж на початок року. Інвестиції надійшли із 35 країн світу. У січні-серпні 2017 року обсяги експорту та імпорту товарів становили, відповідно, 264,3 та 269,3 млн.дол. США. У порівнянні з січнем-серпнем 2016 року експорт збільшився у півтора рази, імпорт – на 28,9 відсотків. Від’ємне сальдо зовнішньої торгівлі товарами становило 5,0 млн. доларів.

Надходження податків, зборів та інших обов’язкових платежів до зведеного бюджету становили 5585,2 млн.грн., у тому числі до державного бюджету України – 2358,9 млн. гривень.

До загального фонду місцевих бюджетів надійшло податків, зборів без урахування міжбюджетних трансфертів на суму 3381,1 млн.грн. або 107,5% до плану на 9 місяців 2017 року. Доходи загального фонду місцевих бюджетів області зросли на 35,6% або на 888,4 млн.грн. у порівнянні з відповідним періодом минулого року. Місцеві бюджети отримали трансфертів з державного бюджету на суму 7698,5 млн.грн. або 97,1% до плану на звітний період.

Залишається стабільною цінова ситуація на ринку основних продовольчих товарів області. На 01 жовтня 2017 року ціни на більшість основних соці­ально важливих продовольчих товарів (19 позицій із 23) є нижчими ніж середні по Україні.

На 10 жовтня 2017 року в області через систему електронних державних закупівель ProZorro здійснено 19140 закупівель (за цим показником область посідає 10 місце). Стан розвитку підприємництва характеризується позитивною динамікою основних фінансово-економічних показників діяльності суб’єктів малого та середнього підприємництва.

За даними Головного управління Державної фіскальної служби в області на 01 липня 2017 року кількість діючих малих та середніх підприємств становить 10357 одиниць, від яких до бюджетів усіх рівнів надійшло 1,4 млрд. грн. податкових платежів.

Органами Пенсійного фонду України в області проведено значну роботу з наповнення бюджету фонду власними коштами, своєчасного призначення, перерахунків та фінансування у повному обсязі пенсійних виплат, зменшення заборгованості зі сплати страхових внесків. До бюджету Головного управління Пенсійного фонду України в області забезпечено надходження власних коштів на 2374,9 млн. гривень. На виплату пенсій спрямовано 6,4 млрд.грн., що на 538,7 млн.грн. біль­ше (9,1%) ніж за відповідний період торік.

Також постійно проводиться робота щодо забезпечення своєчасної виплати заробітної плати, погашення заборгованості працівникам підприємств, установ та організацій усіх форм власності.

Середньомісячна заробітна плата одного штатного працівника у січні-серпні 2017 року по області становила 5637 грн., що на 46,6% більше ніж за цей період торік.

У серпні 2017 року розмір середньої заробітної плати відносно серпня 2016 року зріс на 45,7% і становив 5941,2 гривні. Заборгованість із виплати заробітної плати на 01 жовтня 2017 року ста­новить 5,6 млн.грн. та зменшилася до вересня на 0,4 млн. гривень. З початку року повністю ліквідовано борги із заробітної плати на 9 підприємствах об­ласті на 813,6 тис. гривень.

Особливої уваги потребує питання легалізації виплати заробітної плати. З початку року залучено до офіційного працевлаштування 1068 громадян, які не були оформлені згідно з вимогами законодавства працедавцями і додатково мобілізовано до бюджету 4,7 млн.грн. єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, 3,8 млн.грн. податку на доходи фізичних осіб та 318,1 тис.грн. військового збору, у тому числі за результатами контрольно-перевірочної роботи – 16,9 тис.грн. податку на доходи фізичних осіб та 21,4 тис.грн. єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

У січні-липні 2017 року в області створено 4034 нових робочих місця або 53,9% до річного завдання. Співвідношення створених робочих місць до ліквідованих становить 125,1 відсотка.

Крім того, приділялася увага розвитку галузі освіти. З метою покращення якості дошкільної освіти з початку року створено 262 додаткових місця для дошкільнят. Різними формами дошкільної освіти охоплено 96% дітей віком від 3 до 6  років.

Поступово запроваджується система опорних шкіл та їхніх філій, що мають не лише забезпечити якісну освіту, а й стати ядром сільської громади. З минулого навчального року функціонують 4 опорні заклади, а з 01 вересня цього року створено ще 7 таких шкіл.

Для покращення матеріально-технічної бази закладів освіти із заплано­ваних з місцевих бюджетів 52,5 млн.грн. вже освоєно 20,9 млн. гривень.

У медичних закладах області продовжувалася робота щодо оптимізації мережі закладів, які надають первинну медичну допомогу, зокрема набли­ження лікарських амбулаторій до місць проживання населення. У поточному році відкрито амбулаторії у Білогірському та Новоушицькому районах.

Проводилися роботи щодо поліпшення стану будівель та приміщень медичних закладів. Продовжувалося будівництво дитячого відділення Шепетів­ської центральної районної лікарні.

Підсумовуючи директор Департаменту додав, що підсумки соціально-економічного розвитку Хмельниччини за 9 місяців 2017 року свідчать про необхідність продовження активної роботи щодо стабілізації соціально-економічної ситуації, а досягнуті позитивні результати дають можливість прогнозувати відновлення позитивної динаміки розвитку провідних галузей виробничої та соціальної сфери, що сприятиме підвищенню добробуту мешканців регіону.

За матеріалами офіційного сайту Хмельницької обласної державної адміністрації.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора