Волочиська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Медичні заклади Хмельниччини почали отримувати фінансування за принципом “Гроші йдуть за пацієнтом”

Дата: 19.07.2018 10:20
Кількість переглядів: 709

Фото без опису

13 липня 152 медичні заклади України отримали гроші за обслуговування пацієнтів у липні за новою моделлю фінансування. З них 7 — комунальні заклади Хмельниччини.

Вперше ці заклади отримали фінансування не за територіальним принципом, а за пацієнтів, яких дійсно обслуговують. Гроші за тарифами Нацслужби здоров’я заклади будуть отримувати щомісячно. У Міністерстві охорони здоров’я України наголошують, що щомісячно сума буде перераховуватися відповідно до зростання кількості декларацій, які підписують пацієнти із лікарями цих медзакладів.

Відповідно, фінансування для кожного закладу є індивідуальним і залежить від кількості декларацій та вікового складу пацієнтів, яких він обслуговує. Як повідомляють у МОЗ, вже у липні деякі заклади отримали вдвічі більше грошей від НСЗУ, ніж за субвенцією. Медзаклади, законтрактовані НСЗУ, відтепер самостійно планують свої витрати, у тому числі заробітні плати медиків, на які відтепер не діють тарифні сітки для бюджетних установ. Міністерство охорони здоров’я очікує, що збільшене фінансування дозволить керівникам закладів, що першими увійшли у реформу, суттєво підвищити заробітні плати медикам. Медзаклади, що ще не підписали договори з Нацслужбою здоров’я, продовжують фінансуватися по субвенції.

За даними системи “eHealth” – Національної електронної системи охорони здоров’я, станом на 18 липня свого лікаря обрали вже обрали понад 510 тисяч подолян. Це дев’ятий результат по Україні. Зараз у електронній системі здоров’я зареєстровано 27 із 29 Центрів ПМСД області (окрім Наркевицького та Чорноострівського, які не мають ліцензії), а декларацію можна укласти із 720 лікарями.

Завдяки злагодженій роботі керівників медзакладів, що провели відповідну роботу у своїх закладах, аби вони відповідали вимогам Національної служби здоров’я, та місцевих депутатів, які на сесіях прийняли рішення про перетворення цих закладів у комунальні некомерційні  підприємства, у першу хвилю укладання договорів з НСЗУ потрапили 9  ПМСД  Хмельниччини, а саме: комунальне некомерційне підприємство “Новоушицький центр первинної медико-санітарної допомоги” Новоушицької селищної ради; комунальне некомерційне підприємство “Ізяславський центр первинної медико-санітарної допомоги” Ізяславської районної ради Хмельницької області; комунальне підприємство “Славутський центр первинної медико-санітарної допомоги” Славутської районної ради Хмельницької області; комунальне підприємство “Хмельницький міський центр первинної медико-санітарної допомоги №2” Хмельницької міської ради; комунальне підприємство “Хмельницький міський центр первинної медико-санітарної допомоги №1” Хмельницької міської ради; комунальне некомерційне підприємство Нетішинської міської ради “Центр первинної медико-санітарної допомоги”; комунальне некомерційне підприємство “Чемеровецький центр первинної медико-санітарної допомоги” Чемеровецької районної ради; комунальне некомерційне підприємство “Летичівський центр первинної медико-санітарної допомоги” Летичівської селищної ради; комунальне некомерційне підприємство “Ярмолинецький районний центр первинної медико-санітарної допомоги” Ярмолинецької районної ради Хмельницької області (КНП “Ярмолинецький районний центр ПМСД”)

7 з них на сьогодні вже отримали фінансування за принципом «гроші йдуть за пацієнтом» на загальну суму  8 691 849,65 грн. До двох ЦПМСД м.Хмельницького, які переоформлювали ліцензії у зв’язку із закінченням терміну їх дії, кошти від НЗСУ мають надійти уже в найближчі дні.

Оплата послуг закладів, які уклали договори із Нацслужбою здоров’я, у 2018 році — поки триває перехід від однієї моделі фінансування до іншої — відбувається одночасно за двома принципами. На пацієнтів, які підписали декларації з лікарями цих закладів, за річним тарифом на послуги:

  • 0-5 років — 1480 грн;
  • 6-17 — 814 грн;
  • 18-39 — 370 грн;
  • 40-64 — 444 грн;
  • 65+ — 740 грн.

Додатково заклади отримуватимуть по 240 грн на рік за пацієнтів, які проживають на території обслуговування закладу, але ще не підписали декларацію про вибір лікаря. При цьому від загальної кількості таких пацієнтів щомісячно будуть вираховуватися кількість осіб, які вже подали декларації про вибір лікаря.

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора