Волочиська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Хмельниччина – аграрний лідер у державі!

Дата: 17.11.2017 09:45
Кількість переглядів: 746

 

Фото без опису

З року в рік, в третю неділю листопада, у всієї країни є гарна можливість відсвяткувати День працівників сільського господарства. Це свято, присвячене всім аграріям країни, було засноване в 1993 році.

Відзначення Дня працівників сільського господарства – це визнання державою звитяжної хліборобської праці на благо України, це хвала мозолястим рукам селян, які знають справжню ціну хлібу.

У переддень професійного свята, привітати всіх працівників сільського господарства та ветеранів аграрної галузі завітали перший заступник голови адміністрації Володимир Кальніченко, голова обласної ради Михайло Загородний, керівники силових структур та інші поважні гості.

Фото без опису

З вітальними словами до учасників урочистостей звернувся перший заступник голови адміністрації Володимир Кальніченко, який відмітив, що сільське господарство щорічно робить великий внесок в економічне зростання країни в цілому і Хмельниччини зокрема. Адже в загальному обсязі виробництва області це біля 50 відсотків валової продукції.

Так, і цього року трудівники села, попри всі труднощі, зробили все, аби область була з продовольством і сировиною. Обсяг валової продукції аграрного виробництва по сільськогосподарських підприємствах з початку року становить 104 %. Ріст обсягів валової продукції сільського господарства досягнуто як  в рослинництві, так і в тваринництві.

Агроформування області практично завершують осінній комплекс робіт. Намолочено 2,8 млн.тонн зерна при середній урожайності 61 ц/га, що є найвищим показником в державі, очікується валовий  збір зерна понад 3 млн.тонн.

Досягнуто і найвищого показника по вирощуванню цукрового буряка. На даний час практично завершено їх збирання, накопано більше 1,6 млн.тонн. Середня врожайність солодких коренів складає понад  523  цнт. з гектара, що на 80 центнерів більше минулорічних обсягів.

Активно розгортається фермерський рух в області. На даний час на Хмельниччині діє близько 900 фермерських господарств, які займають 150 тис. га площ сільськогосподарського призначення. Суттєвих досягнень одержали товаровиробники області у вирощуванні  таких стратегічних культур, як кукурудза на зерно та соя. Урожайність цих культур також є найвищою в державі.

Крім того, особливої уваги заслуговує галузь тваринництва. Саме від неї отримують аграрії кошти протягом всього року, від неї у вирішальній мірі залежить робота підприємств харчової промисловості, саме вона найбільше дає робочих місць на селі.

В порівняні з 2016 роком індекси виробництва продукції тваринництва по всіх категоріях господарств зросли  на 1,4%, в сільськогосподарських підприємствах на 8,6%. За темпами росту виробництва молока та яйця курячого  Хмельницька область в державі посідає І – місце, за питомою вагою по чисельності поголів’я великої рогатої худоби – 4 місце,  чисельності поголів’я корів – ІІ місце.

Як відмітив Володимир Ілліч, за усіма цими аграрними здобутками стоять завзяті, працьовиті та самовіддані люди. Серед них Герої України – знані на всю державу керівники Василь Петринюк, Петро  Іващук і Михайло Шаповал і кавалер трьох Ступенів ордену «За заслуги» Василь Мастій. Вони перейняли естафету від 116 славних Героїв Соціалістичної праці, які у різні часи розвивали аграрний комплекс Хмельниччини. На даний час серед нас їх залишилося лише четверо – це Марія Мазур, Ніна Русіна, Станіслав Примуд і Віра Гілевич, побажаємо їм здоров’я, щастя та довголіття.

“Нині на селі ще чимало проблем, особливо – соціальних. Умови праці, рівень життя, добробут селян мають бути набагато кращими. Вірю, що селяни своєю мудрістю і працьовитістю здолають ті труднощі, які постають на їхньому шляху”, – зауважив посадовець.

На завершення вітання, перший заступник голови адміністрації висловив усім працівникам аграрної галузі слова глибокої поваги і вдячності за сумлінне виконання хліборобського обов’язку, за те, що від ранкової зорі до заходу сонця, за будь-якої погоди, все роблять для того, аби щедро родила подільська земля. Велике Вам спасибі за невтомну працю.

Кращих працівників сільського господарства відзначено Почесними грамотами та подяками обласної державної адміністрації.

Фото без опису Фото без опису
Фото без опису Фото без опису
Фото без опису Фото без опису
Фото без опису Фото без опису
Фото без опису Фото без опису
   

Гарного настрою усім присутнім додала концертна програма.

Фото без опису

Фото без опису

 

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

 

Довідково:

Агроформування області практично завершують осінній комплекс робіт. Намолочено 2,8 млн.тонн зерна при середній урожайності 61 ц/га, що є найвищим показником в державі, очікується валовий  збір зерна понад 3 млн.тонн.

Найвищу урожайність отримали в Чемеровецькому районі- 71 ц/га, 68 ц/га- в Дунаєвецькому, 66 ц/га- в Летичівському і Старосинявському районах, 65 ц/га- в Волочиському.

Традиційною культурою для області залишається цукровий буряк, який  вирощувався у цьому році на площі понад 37 тис.га. На даний час практично завершено їх збирання, накопано більше 1,6 млн.тонн.

Середня врожайність солодких коренів складає понад  523  цнт. з гектара, що на 80 центнерів більше минулорічних обсягів.

Найкращих результатів вирощування цукристих досягли сільгосппідприємства Старокостянтинівського та Чемеровецького районів, які отримують з кожного гектара близько 600 центнерів, а в окремих господарствах показник урожайності перевищує 800 центнерів.

Зокрема у ТОВ «Агро-ОРМС» Старокостянтинівського району, де площа вирощування цукрових буряків становила 828 га, з кожного гектара  зібрано по 800 центнерів цукросировини. А у ТОВ «Заслуч» цього ж району рівень урожайності цукристих склав 850 центнерів. У ТОВ «Нові аграрні технології» Хмельницького району з кожного з 630 гектарів цукрових буряків отримано на круг  по 600 центнерів солодких коренів.

 У сезоні цукроваріння працюють 5 цукрових заводів якими вже вироблено понад 150 тис. тонн цукру. Найкраще організовано роботу на Старокостянтинівському підприємстві. Всього планується виробити цукру понад 200 тис. тонн, тобто самозабезпеченість населення області цим видом продукту становитиме більше 220 відсотків. Область зберегла свою частку в загально державному виробництві, яку мала кілька десятиліть тому.

Активно розгортається фермерський рух в області. На даний час на Хмельниччині діє близько 900 фермерських господарств, які займають 150 тис. га площ сільськогосподарського призначення.  Питома вага фермерських господарств у сільськогосподарському виробництві області становить 12 відсотків і це вагома частка, але цей показник необхідно нарощувати. Адже саме такі господарства мають максимально задовільнити потреби внутрішнього ринку в сільськогосподарській продукції.

Розвивається в області і органічне землеробство, як альтернатива сучасним високотехнологічним системам виробництва сільськогосподарської продукції. На даний час у нас функціонує 30 сертифікованих підприємств, які мають право виробляти, переробляти, експортувати різні види органічної продукції, зокрема, товарне зерно, нішеві культури, горіхи, яйця, тощо. Зокрема, ТОВ «Либідь – К» Старокостянтинівського району спеціалізується на виробництві та реалізації органічних яєць, ТОВ «Агролідер» Хмельницького району – займається переробкою і експортом малопоширених культур, а саме льону, гірчиці, проса тощо. У фермерському господарстві «Еко Епл» вирощують органічну гречку. Кількість таких підприємств збільшується, адже займатися органічним виробництвом економічно вигідно і головне, що потреба в цій продукції зростає.

Слід відмітити, що високі результати ведення рослинницької галузі отримані за рахунок впровадження на більшості площ сучасних прогресивних технологій, їх дотримання та  суттєвого оновлення машинно-тракторного парку за останній період.

Тільки протягом поточного року господарствами області закуплено 594 одиниці різноманітної сільськогосподарської техніки на суму понад 600 млн. гривень.

Агроформуваннями Хмельниччини в оптимальні строки проведена сівба озимих культур під урожай наступного року. Всього посіяно 212 тис. гектарів озимих зернових культур та 54 тис. га озимого ріпаку. На даний час ведеться підготовка ґрунту на зяб і глибока оранка під просапні культури, продовжується збирання кукурудзи,урожайність якої становить понад 80 ц/га в сухому зерні.

В порівняні з 2016 роком індекси виробництва продукції тваринництва по всіх категоріях господарств зросли  на 1,4%, в сільськогосподарських підприємствах на 8,6%. За темпами росту виробництва молока та яйця курячого  Хмельницька область в державі посідає І – місце, за питомою вагою по чисельності поголів’я великої рогатої худоби – 4 місце,  чисельності поголів’я корів – ІІ місце.

На даний час кращими по виробництву молока є сільгосподарські підприємства Теофіпольського, Білогірського, Шепетівського районів.

Серед агроформувань кращі у виробництві молока є ТОВ «Летава» Чемеровецького району керівник герой України Шаповал Михайло Васильович, «Подільський господар 2004»- Шепетівського району (директор Шматлай Наталія Миколаївна).

Кращим технологічним господарством в молочному скотарстві є фермерське господарство «Маїсс» – Хмельницького району (керівник Федорук Олег Анатолійович), де за 9 місяців цього року від кожної корови  одержано більше 8 тонн молока при високій його якості.

Успішно запрацювали кооперативи по заготівлі і збуту молока. Зокрема: Перший національний, «Перспектива Плюс» – в селі Сивки Білогірського,  «Радодар» – село Радісне Красилівського, «Старкон- Агро» –  с.Морозівка  Старокостянтинівського районів,  що посилило конкуренцію на ринку заготівлі молока та позитивно вплинуло на  підвищення якості молочної сировини та зростанню на 30-50%  середньої закупівельної  ціни  на неї  в зоні їхньої  діяльності.

Першість по вирощуванню м’яса в живій вазі, утримують на сьогодні Хмельницький, Дунаєвецький та Чемеровецький райони.

 Кращим підприємством з відгодівлі великої рогатої худоби є товариство з обмеженою відповідальністю  «Наулів» – Чемеровецького району (керівник  Довгун Юрій Олегович.

В галузі  свинарства  лідируючу позицію займає   «Аграрна компанія 2004» – (керівник Лабазюк Петро Петрович), даною компанією з початку року вироблено понад 5 тис. тонн м’яса свинини, а кращим підприємством з вирощування м’яса птиці  є «Подільський бройлер» – Дунаєвецького району (керівник Петльована Ольга Герасимівна), де за цей рік вироблено майже 3,5 тисяч тонн м’яса.

В області реалізовуються понад 15 інвестиційних проектів  з відновлення раніше існуючих та будівництва нових  тваринницьких ферм і комплексів. Найбільші:   агрофірмою  «Перлина Поділля» в селі  Гулівці  Білогірського та «Аграрною компанією 2004» в селі Остапківці Городоцького районів,  це молочно-товарні  ферми  на 520 та 600 голів відповідно.

– «Аграрною компанією 2004» з відгодівлі свиней на 4 тисячі голів  в селі Бубнівка Городоцького та на 12 тисяч голів в селі Доброгоща Хмельницького районів ,

– друга черга свинорепродуктора на 1600 голів в  селі  Свіршківці Чемеровецького району,

-товариством «Камчатка» – в селі Теліженці Ізяславського району – 4 модуль свинорепродуктора на 600 голів.

Харчова  та переробна промисловість займає більше 25% у загальному обсязі виробництва промислової продукції.

За січень – вересень 2017 року індекс виробництва промислової продукції харчової промисловості склав понад–118 %.

В порівнянні до відповідного періоду  минулого року збільшено: виробництво олії соняшникової в 11 разів,  соєвої на 12%, виробництво  борошна на 59%, солоду на 27%,   переробку молока більш, як на 30%.

Наявні в області хлібопекарські підприємства повністю забезпечують населення області у хлібобулочних виробах, які реалізуються через торгівельну мережу.

З метою здешевлення сільськогосподарської продукції для населення з початку року в області проведено понад  2300   ярмаркових заходів, на яких  реалізовано 28 тис. тонн  сільськогосподарської продукції за цінами виробників на загальну суму близько 600 млн. гривень.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора