Волочиська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Президент студентам на Хмельниччині: Не бійтеся змагатися і перемагати. Україна розраховує на ваші знання і на готовність служити країні

Дата: 03.12.2018 09:20
Кількість переглядів: 784

 

В рамках робочу візиту на Хмельниччину Президент Петро Порошенко зустрівся із студентами та професорсько-викладацьким складом вищих навчальних закладів Хмельницького. Зустріч відбулася у стінах Хмельницького національного університету.

“Саме ви, студенти, молоді, енергійні, впевнені і впливові, вже дуже скоро будете грати визначальну роль у побудові європейської держави Україна, – з такими словами Глава держави звернувся до молоді.

Президент підкреслив, що саме молодь є яскравим свідченням тих кардинальних змін, що відбулися у свідомості українського суспільства за останніх п’ять років. Саме студенти цими осінніми днями п’ять років тому вийшли на Майдан, прагнучи захистити своє право на європейський вибір. Саме вони стали тією рушійною силою, що сколихнула увесь український народ, адже сотні тисяч українців вийшли на протест проти злочинної влади після побиття студентів на Майдані, та врешті-решт довели, що українці є частиною великої європейської сім’ї.

“Дуже важливо, що минулого тижня Верховна Рада у першому читання прийняла закон про внесення змін  до Конституції України, які встановлюють як мету політики України членство у ЄС та НАТО. Він зобов’язує українську владу – Президента, Уряд, Верховну Раду, місцеве самоврядування – забезпечити вступ до Євросоюзу та НАТО. Це голосування було символічним, але не випадковим, бо стало результатом тієї політики яку я як Президент, впроваджував у життя останні п’ять років.”

Петро Олексійович наголосив, що незважаючи на шалений супротив Росії, що не може прийняти той факт, що Україна не є її колонією, незважаючи на збройну агресію, анексію Криму, українці вистояли, зуміли зупинити ворога, розбудували армію, якою сьогодні пишаються.

“Хоча війна все ще триває, ми знайшли ресурси для того, щоби не вдаватися більше до часткової мобілізації, щоби армія формувалася здебільшого на контрактній основі, і сьогодні оборону на Сході тримають саме контрактники, – підкреслив Президент. – Ми ухвалили дуже важливе рішення не проводити мобілізацію, а формувати контрактну армію, щоб студенти мали можливість спокійно навчатися, як решта – спокійно працювати. Кожен відчує, що влада так організувала оборону країни, що студентів ніщо, ніхто і нічим не відволікає від оволодіння знаннями. Доки РФ не вторгнеться на нашу територію, не проявить наземну агресію, не буде ні мобілізації, ані обмеження прав і свобод – це моє президентське слово.”

Також Петро Порошенко поділився із присутніми надзвичайно вадливою для усіх новиною, про те, що  Єврокомісія прийняла рішення про виділення Україні першого траншу Четвертої програми макрофінансової допомоги ЄС в розмірі 500 млн євро.

«Сьогодні мій великий друг Віце-президент Європейської Комісії Валдіс Домбровскіс, великий друг України, написав мені декілька годин тому, що рішення про надання макроекономічної допомоги Єврокомісією прийнято. Єврокомісія з вами», – повідомив Президент та подякував Європейській Комісії за підтримку та солідарність з Україною.

Глава держави зазначив, що цей перший транш в 500 млн євро має надійти вже найближчим часом.

Звичайно, не оминув Президент у своїй промові і тему реформування сфери освіти. Петро Порошенко висловив тверде переконання, що саме якісна освіта молоді, її розвиток є тим фактором, який забезпечить розвиток держави, тому влада має докладати максимум зусиль для підтримки талановитої молоді та створення сприятливих умов для її роботи саме в Україні.

«Освіта, наука і інтелектуальне збагачення нації – це є той пріоритет нашої з вами політики», – сказав Глава держави під час зустрічі з професорсько-викладацьким складом та студентським активом Хмельницької області.

«У вас такі перспективи для освіти, яких точно не було у мого покоління…Інтернет зараз дає дистанційний доступ до різних університетів світу. Ми про це і мріяти навіть не могли», – розповів Президент. Він нагадав, що в радянські часи потрібно було не лише дозвіл на в’їзд до країни, але і на виїзд з СРСР, який давали далеко не всім. «Зараз у вас доступ до всесвітньої скарбниці знань. Надзвичайно широкі можливості отримати освіту і отримати подвійний диплом, в тому числі вчитися за кордоном і дуже бажано і навіть обов’язково – з поверненням додому. Ваших знань вкрай потребує Україна. Глобалізація призвела до того, що для вашого покоління не існує мовних, цивілізаційних бар’єрів чи кордонів», – наголосив Петро Порошенко.

«Коли стоять великі завдання – не бійтеся перемагати, не бійтеся змагатися. У вас є потенціал стати першими. Україна розраховує на ваші знання і на вашу готовність служити країні», – підкреслив Глава держави.

Саме задля надання якісних освітніх послуг в Україні і було здійснено реформу галузі, констатував Президент, адже саме реформування освіти відкриває можливості освітнього процесу для студентів і молодих дослідників. «Відкриваються двері зараз для програми підтримки, що фінансується ЄС, США, Канадою і багатьма іншими нашими партнерами. І вже тепер за оцінками 70 тисяч здібних молодих українців навчається за кордоном», – сказав він зазначивши, що є чимало прикладів успіху молодих українців в зарубіжних освітніх і наукових центрах.

Водночас Петро Порошенко акцентував – влада має зробити все можливе для того, аби ця молодь поверталася в Україну. «Щоб всередині країни була критична маса молодих, амбітних творчих людей, які не просто готові до змін, а самі є рушійною силою змін», – сказав Глава держави.

«Спираючись на новий досвід вони мають активізувати той потенціал, який ми маємо і дуже важливо, щоб молодь, яка має талант, амбіції, має бажання підвищувати свій інтелектуальний потенціал і рівень, мала можливість реалізувати свої таланти, здібності і потенціал на благо нашої країни», – додав він.

Глава держави наголосив, аби талановита та освічена молодь мала бажання повертатися на Батьківщину дуже важливо, щоб вона мала нарешті державну підтримку, а не лише підтримку США і ЄС.

«Саме тому кілька тижнів тому я підписав Указ про створення державного фонду Президента України з підтримки освітніх і наукових програм для молоді. Верховна Рада, і я їй дякую, підтримала цю ініціативу, виділивши в бюджеті на 2019 рік 1 млрд для цього фонду підтримки освітніх і наукових досліджень», – сказав Петро Порошенко.

«Фінансова допомога, яку надає Фонд, забезпечить молодь України можливістю навчатися за магістерськими програмами після закінчення українських вузів з обов’язковим поверненням до України. Здійснювати наукові дослідження в провідних закладах вищої освіти та наукових установах за кордоном. І це стане основою реалізації перспективних та прогресивних освітніх і наукових програм», – наголосив він.

Президент підкреслив, що боротьба за наше українське майбутнє – це один із вимірів нашого протистояння сьогодні, коли країна відстоює свою незалежність, територіальну цілісність і суверенітет. «А ви – молоді, креативні, патріотичні хлопці та дівчата є рушійною силою змін в країні. Не бійтеся ставити, як зараз Україна ставить перед собою, амбітні завдання», – закликав Глава держави.

“Я впевнений що кожен, який вибрав собі свою подальшу долю, буде мати можливість реалізувати задумане. Що для цього треба зробити? Бути разом і захистити країну, бо якщо ми зараз здамо країну Росії, все повернеться. І буде навіть гірше. Тому нам треба бути разом, і я дякую вам за цю єдність, ” – наголосив Петро Порошенко.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора